Ασταμάτητη η Ελλάδα στην Κίνα: Νίκησε το Μαυροβούνιο με 85-60, την Τρίτη με Βραζιλία

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα άλλα παιδιά, νίκησαν το Μαυροβούνιο με μεγάλη διαφορά. EPA, FAZRY ISMAIL




Συγκέντρωση, αποφασιστικότητα, ενέργεια, άμυνα, πολυφωνία στην επίθεση, κυριαρχικό μπάσκετ και θέαμα συνέθεσαν μία ιδανική πρεμιέρα και μία εντυπωσιακή νίκη απέναντι στο Μαυροβούνιο, 85-60 για την εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Μόνο λίγα λεπτά χρειάστηκαν οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου για να ξεπεράσουν το… μούδιασμα και να επιβάλλουν το ρυθμό τους.

Μετά το 17-9 της 1ης περιόδου, έκαναν επιμέρους σκορ 25-7 στη 2η περίοδο και έφτασαν τους 30+ πόντους, με πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Πρίντεζη (16π.).

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (10π., 7ρ.) έκλεβε μπάλες και… κάλπαζε σε coast to coast τελειώνοντας αιωρούμενος από τη στεφάνη τις φάσεις, υποχρεώνοντας τους Κινέζους φιλάθλους στο “Gymnasium of Youth Olympic Games Sports Park” της Νανζίνγκ σε επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Ο MVP όμως ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης, με 15 πόντους, το ένα κάρφωμα μετά το άλλο, 9 ριμπάουντ και 27 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Γεμάτος αυτοπεποίθηση όσο ποτέ ήταν ο άξιος αντικαταστάτης του αρχηγού Γιάννη Μπουρούση που τελείωσε με 12 πόντους το παιχνίδι, με 2/4 τρίποντα και 5 ριμπάουντ.

Οι Βούτσεβιτς και Πόποβιτς με 12 και 11 πόντους αντίστοιχα ήταν οι κορυφαίοι του Μαυροβουνίου.

Τα δεκάλεπτα: 17-9, 42-16, 63-38, 85-60

Επόμενος αντίπαλος της Ελλάδας είναι η Βραζιλία την Τρίτη (3/9, 15:00), ενώ το Μαυροβούνιο αντιμετωπίζει τη Νέα Ζηλανδία που ηττήθηκε από τη Βραζιλία στην πρεμιέρα στις 11:00 την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου.

Το ματς

Νευρικά μπήκαν στο παρκέ οι Καλάθης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Γιάννης Aντετοκούνμπο και Μπουρούσης. Ο τελευταίος ανέλαβε το μαρκάρισμα του Νίκολα Βούτσεβιτς, ενώ ο “Greek Freak” ήταν ο προσωπικός αντίπαλος του έτερου αστέρα του Μαυροβουνίου Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς. Μετά το 1-0 από βολή του Νικ Καλάθη, οι Έλληνες διεθνείς πήγαιναν σε βεβιασμένες επιλογές και είχαν 0/3 τρίποντα.

* Ο σταρ των Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο ανέλαβε δράση και με 4 δικούς του πόντους διαμόρφωσε το 5-2! Σκορ που «έγραψε» με δικό του κλέψιμο και εντυπωσιακό κάρφωμα, αφού είχε κάνει το coast to coast μέχρι το αντίπαλο καλάθι. Αν και η εθνική τέλειωσε την 1η περίοδο με 0/5 τρίποντα, σταδιακά άρχισε να πιέζει στην άμυνα και ως συνέπεια να βρίσκει ρυθμό στην επίθεση.

Φτάνοντας τους 6 προσωπικούς πόντους (4ρ., 1κλ.) ο Giannis έφερε την Ελλάδα στο +7, 11-4, την ώρα που ο Βούτσεβιτς είχε σκοράρει μόνο για το Μαυροβούνιο.

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος έριξε στο παρκέ τον Σλούκα αντί του Παπαπέτρου και τον Πρίντεζη στο «4» αντί του Γιάννη Αντετοκούνμπο, παίζοντας με δύο γκαρντ.

* Ο Γιώργος Πρίντεζης έδειξε νωρίς πως βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα, κάνοντας αρχικά το 15-4, αλλά ο Ντέρεκ Νέντχαμ απάντησε με τρίποντο, 15-7. Ο Πρίντεζης κέρδισε το φάουλ στην επόμενη φάση και με 2/2 βολές έφερε για πρώτη φορά την εθνική στο +10, 17-7.

Ο Πέταρ Πόποβιτς πρόλαβε να μειώσει για το Μαυροβούνιο, 17-9, που ήταν και το σκορ της 1ης περιόδου.

Κυριαρχικό μπάσκετ έπαιξε η «γαλανόλευκη» στη 2η περίοδο. Με επιμέρους σκορ 25-7 μέχρι το ημίχρονο και τον Γιώργο Πρίντεζη να φτάνει τους 12 πόντους (με 4/4 βολές, 1/1 δίποντα και 2/2 τρίποντα) η εθνική δεν είχε αντίπαλο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έφτασε τους 10 πόντους, με 6 ριμπάουντ και πρόσφερε high light φάσεις όσο έμενε στο παρκέ.

Ο Σκουρτόπουλος επέμεινε σε ψηλό σχήμα σε αυτή τη 2η περίοδο και δικαιώθηκε βλέποντας ακόμη και τον Παπαγιάννη να καρφώνει θεαματικά εν κινήσει στον αιφνιδιασμό. Οι παίκτες του Μίτροβιτς σταματούσαν μόνο με φάουλ τους Έλληνες διεθνείς (11/12 βολές έναντι 0/0 για το Μαυροβούνιο στο α΄ μέρος).

* Ο Μπουρούσης κατά την προσφιλή συνήθειά του ευστόχησε από την κορυφή σε τρίποντο (40-16) και η εθνική «πέταξε» μέχρι και το +26 (42-16) του ημιχρόνου, με 2/2 βολές του Βαγγέλη Μάντζαρη.

Στην 3η περίοδο, το Μαυροβούνιο έβαλε την μπάλα στη ρακέτα και οι ψηλοί του Μαυροβουνίου σκοράρουν με μεγαλύτερη άνεση σε σχέση με το πρώτο μέρος, την ίδια ώρα όμως είναι ευάλωτοι στο πίσω μέρος του παρκέ. Στο +26 (49-23) παραμένει η Ελλάδα μετά από τέσσερα λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο.

Βούτσεβιτς, Ντούμπλιεβιτς και Ιβάνοβιτς ήταν αυτοί που ανέλαβαν να… αντιδράσουν μετά την τσαλακωμένη αξιοπρέπεια του Μαυροβουνίου στο πρώτο μέρος, και σε επτά λεπτά στην 3η περίοδο είχαν πετύχει 17 πόντους.

Ενδιάμεσα ο Παπαπέτρου και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκαναν δύο εντυπωσιακά κοψίματα σε Ντούμπλιεβιτς και Βούτσεβιτς, ο Μπουρούσης συνέχισε να ευστοχεί έξω από τα 6.75, ενώ με δύο διαδοχικά λέι απ οι Κώστας Σλούκας και Γιαννούλης Λαρεντζάκης έκαναν το 59-33.

* Τίποτα δεν μπορούσε πια να απειλήσει τους παίκτες του Σκουρτόπουλου που μετά το 63-38 στο 30ο λεπτό, πρόσφεραν θέαμα και στην 4η περίοδο φτάνοντας στο τελικό 85-60.

Διαιτητές: Βάσκες (Πουέρτο Ρίκο), Μπαρτέλ (Ουρουγουάη), Ζαστσούκ (Ουκρανία)

ΕΛΛΑΔΑ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Καλάθης 5, Παπανικολάου 2, Παπαπέτρου 4, Γ. Aντετοκούνμπο 10, Μπουρούσης 12 (2), Σλούκας 4, Μάντζαρης 2, Λαρεντζάκης 7 (1), Βασιλόπουλος, Θ. Αντετοκούνμπο 8 (1), Πρίντεζης 16 (2), Παπαγιάννης 15

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Ζβέζνταν Μίτροβιτς): Ιβάνοβιτς 9 (1), Νέντχαμ 5 (1), Πόποβιτς Π. 11 (1), Σέχοβιτς Σε. 2, Πόποβιτς Α., Ράντοντσιτς, Σέχοβιτς Σου. 3 (1), Ράντοβιτς 2, Ντούμπλιεβιτς 5, Μπιέλιτσα 9 (1), Βούτσεβιτς 12, Τοντόροβιτς 2

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα-Μαυροβούνιο 75-47: «Η Εθνική μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο», λέει ο Μπαρμπόσα [live]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: