Ασφυξία στη Μόρια: 12.000 ο πληθυσμός, αύξηση μέτρων ανακοίνωσε ο Παναγιωτόπουλος

File Photo: Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία τη μεταναστευτική κρίση στα νησιά του Αιγαίου, μειώνοντας δραστικά τις ροές και προχωρώντας σε γενναία αποσυμφόρηση των δομών, σχολιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ μέσω ΚΥΠΕ




Στις 12000 ανέρχεται σήμερα, επίσημα, ο πληθυσμός του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Σήμερα, σε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο το συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης που τείνει να δημιουργηθεί, και η οποία έγινε στο χώρο του ΚΥΤ με πρωτοβουλία του Υποδιοικητή του Κέντρου, έγινε γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη η αναχώρηση από το νησί 97 αιτούντων άσυλο.

Στο μεταξύ, σήμερα από το πρωί, δεδομένης της πτώσης της έντασης των ανέμων υπάρχουν ξανά αυξημένες ροές.

  • Από τα μεσάνυχτα σήμερα Δευτέρα, και μέχρι τις 5 το απόγευμα, στη Λέσβο πέρασαν 109 άτομα, στη Χίο 77 και στη Σάμο 114.

Συνολικά δηλαδή, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου σήμερα πέρασαν 300 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Αυξάνονται τα μέτρα

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό “Alpha TV” και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

  • «Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες, περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Κατ΄ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης.

Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας: «Θέλουμε να εκπέμψουμε ένα αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων».

Αναφορικά με τα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να μένουν ανοιχτά ακόμη και σε περιόδους έντασης» επισημαίνοντας πως θα βρεθεί για πρώτη φορά με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες.

  • Αναφερόμενος στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας τα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς της».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε, ακόμα, πως η χώρα μας διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση μερικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστο Δήμα, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε και για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Τόνισε πως θα έχει υπογραφεί ως την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, και πως ίσως αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

  • Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο η συμφωνία αναφέρεται στη χρήση του λιμανιού της Σούδας, μερική χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και δημιουργία υποδομών ώστε να συνεκπαιδεύονται αμερικανικά ελικόπτερα με τις ελληνικές δυνάμεις στη Κεντρική Ελλάδα.

«Το κατεξοχήν όφελος είναι η εμβάθυνση της στρατηγικής μας συνεργασίας μέσα από την οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκκενώθηκε το κατειλημμένο κτίριο στα Εξάρχεια: Σε δομές φιλοξενίας οι αλλοδαποί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: