Ασφαλείς οι σχολικές μονάδες της Αττικής, βεβαίωσαν οι αρμόδιοι φορείς: Άντεξαν στον σεισμό

File Photo: Τα σχολεία άντεξαν στον σεισμό του Ιουλίου, λέει Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Με τη διαβεβαίωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ ΑΕ) Γιάννη Χαρωνίτη ότι τα δημόσια κτίρια της Αττικής μεταξύ των οποίων και τα σχολικά συγκροτήματα, «άντεξαν πολύ καλά στη σεισμική δόνηση του περασμένου Ιουλίου και οι όποιες ζημιές εμφανίστηκαν στα τελευταία αποκαταστάθηκαν πλήρως και διατέθηκαν άμεσα με κάθε ασφάλεια προς διδασκαλία», άνοιξε η βασική συζήτηση της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα τους ελέγχους και την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, καθώς η «προβληματική ασφάλεια» των σχολικών μονάδων, όπως δήλωναν στη προηγούμενη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι εκπρόσωποι ενώσεων γονέων της περιοχής, στάθηκε αφορμή να προταθεί το θέμα προς συζήτηση, εκτάκτως, από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Πρωτούλη.

Ο δήμαρχος παρέθεσε λεπτομερώς τις άμεσες ενέργειες των τεχνικών υπηρεσιών και των μηχανικών του δήμου ως προς τον έλεγχο και την επιδιόρθωση των προβλημάτων. «Στις 2 Σεπτεμβρίου ελέγχθηκαν όλα τα σχολεία σε Ζεφύρι, Μενίδι, Λιόσια, Θρακομακεδόνες.

‘Αμεσα συστάθηκαν συνεργεία αποκατάστασης για τις μικροζημιές που παρουσίαζαν, κυρίως σε εξωτερικές τοιχοποιίες και σοβάδες. Στις 11 Σεπτεμβρίου αποδόθηκαν με πλήρη ασφάλεια προς χρήση πλην ενός, στο οποίο οι ελαιοχρωματισμοί ολοκληρώθηκαν στις 12-13 του μηνός», ανέφερε ο κ. Βρεττός διευκρινίζοντας πως η καταγγελία των κατοίκων για «ρωγμή σε κολώνα σχολείου» δεν υφίστατο και ότι αφορούσε σε μια καμινάδα, η οποία αποκαταστάθηκε και αυτή.

Τέλος, η εισηγήτρια Ευρώπη Κοσμίδου αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του ζητήματος της επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων.

Τόνισε ότι αφορούν αποκλειστικά την ΚΤΥΠ ΑΕ, ωστόσο επανέλαβε την μέριμνα της Περιφερειακής Αρχής γι΄ αυτό το τόσο ευαίσθητο ως προ την προστασία και ασφάλεια των μαθητών ζήτημα, υπενθυμίζοντας την πρόταση του Γ. Πατούλη προς το ΤΕΕ. μέσω προγραμματικής σύμβασης. να ελέγξουν μηχανικοί του Επιμελητήριου τα σχολικά κτίρια της Αττικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Άθλιες οι συνθήκες στους καταυλισμούς του Αιγαίου, σύμφωνα με τον Guardian

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: