Αρχίζει την Παρασκευή η δίκη για τα στημένα στο ποδόσφαιρο με 27 κατηγορούμενους




Η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο αρχίζει.

Στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν το πρωί της Παρασκευής (27/9) ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης κι άλλα 27 πρόσωπα: πρώην στελέχη της ΕΠΟ, πρώην διαιτητές, ποδοσφαιριστές, παράγοντες και προπονητές.

Μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, στο εδώλιο με την κατηγορία της κακουργηματικής αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων και της πλημμεληματικής σύστασης συμμορίας, κάθονται ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής και τα πρώην στελέχη της Ομοσπονδίας, Θόδωρος Κουρίδης, Αρης Σταθόπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος, οι πρώην αρχιδιαιτητές Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος, όπως επίσης και οι πρώην διαιτητές Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Κάμπαξης, Απόστολος Αμπάρκιολης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Θανάσης Γιάχος, Ηλίας Σπάθας αλλά και ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες της μπάλας. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή και δηλώνουν αθώοι.

16 επίμαχοι αγώνες

Στο στόχαστρο του δικαστηρίου βρίσκονται 16 αγώνες για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι στήθηκαν από το 2012 ως το 2015. Μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού με αντιπάλους τον Ατρόμητο και τη Βέροια δίχως την εμπλοκή διαιτητών, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 14 ματς, τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο χειραγωγήθηκαν (και) με τη συνδρομή διαιτητών.

Η υπόθεση έφτασε για πρώτη φορά στη δικαιοσύνη το 2012 και από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι. Το 2015 ο Β. Μαρινάκης απολογήθηκε για κακουργήματα και τελικά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ένας εκ των οποίων ήταν και η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο…

Τον Νοέμβριο του 2017 το δικαστικό συμβούλιο εν τέλει αποφάνθηκε με βούλευμα ότι από τους (αρχικά) 35 εμπλεκόμενους, θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο 28 άτομα, απαλλάσσοντάς τα ωστόσο από τις κατηγορίες που αρχικά είχαν απαγγελθεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για εκβίαση, απάτη και ηθική αυτουργία σε έκρηξη που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.

Σύσταση συμμορίας και στημένα

Δύο φορές ζητήθηκε η αναίρεση του επίμαχου βουλεύματος. Ωστόσο, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε ότι οι κατηγορίες για τις οποίες πρέπει να λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι είναι αυτές της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα) και του στησίματος αγώνων (κακούργημα).

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια μεγάλη και πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και η οποία φτάνει στο ακροατήριο έπειτα από εφτά χρόνια. Είναι η πρώτη φορά άλλωστε που θα βρεθούν στο εδώλιο για να λογοδοτήσουν για χειραγωγημένους (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) αγώνες ένας ιδιοκτήτης μεγάλης ΠΑΕ, ένας πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ μαζί με μεγαλοστελέχη της Ομοσπονδίας, δύο πρώην αρχιδιαιτητές και έξι πρώην διαιτητές…

Πρόκειται για μια υπόθεση που περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον η αθλητική κοινή γνώμη, και όχι μόνο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Όπως επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον και η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση για μια υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

France24: Αν ο Γκάλης είναι η αθλητική παράδοση της Ελλάδας, ο Τσιτσιπάς είναι το μέλλον της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: