Αποστάσεις από τη δολοφονία Κασόγκι κρατάει ο Σαλμάν, δήλωσε ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ

File photo: Ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμάντ μπιν Σαλμάν. State Department photo by Ron Przysucha




Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις επέκρινε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) ότι επιχειρεί να κρατήσει «αποστάσεις» από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Γαλλίδα εμπειρογνώμονας, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αντέδρασε σε δηλώσεις του ντε φάκτο ηγέτη του σουνιτικού βασιλείου, που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη, επειδή συνέβη ενώ εγώ είμαι επικεφαλής», δήλωσε ο MbS σε ντοκιμαντέρ του δικτύου PBS, το οποίο αναμένεται να προβληθεί την 1η Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν από την επέτειο ενός έτους από την δολοφονία του Κασόγκι. Υποστήριξε ότι έμαθε για τα γεγονότα μετά από τη δολοφονία.

«Τι θα κάνουμε, να βασιστούμε στο λόγο του; Τους τελευταίους 12 μήνες, το σαουδαραβικό κράτος, οι διάφοροι εκπρόσωποί του, έχουν πει ψέματα στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη φύση του εγκλήματος, οπότε υποτίθεται ότι πρέπει να τον εμπιστευτούμε;», είπε η Καλαμάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν πήρε καμία προσωπική ευθύνη για το έγκλημα, δημιουργεί μια τεράστια απόσταση μεταξύ του εαυτού του και του ίδιου του εγκλήματος, χρησιμοποιεί παράγοντες ώστε να πάρει ο ίδιος αποστάσεις από την εκτέλεση, την εντολή που έδωσε και από την οργάνωσή του», τόνισε.

Στις 19 Ιουνίου, έπειτα από έρευνα μηνών, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή έκθεση για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, κρίνοντας ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξεταστούν για την «εκ προμελέτης» δολοφονία στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δεδομένων των αξιόπιστων ενδείξεων σε βάρος τους.

Τη 2α Οκτωβρίου 2018 ο Τζαμάλ Κασόγκι, σαουδάραβας δημοσιογράφος που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του παλατιού, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα πρακτόρων που μετέβη στην Τουρκία από το Ριάντ για τον σκοπό αυτό.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ψήφισε που απέδωσε στον μπιν Σαλμάν την ευθύνη για τη δολοφονία, με βάση τα ευρήματα της CIA λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι εκείνος «διέταξε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Αφού αρχικά αρνήθηκε τη δολοφονία Κασόγκι, το σουνιτικό βασίλειο πρόβαλε σειρά από αντιφατικές εκδοχές για την υπόθεση με την τελευταία να είναι ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε σε μια μη εξουσιοδοτημένη επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του.

Η δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας έχει απαλλάξει τον πρίγκιπα διάδοχο Σαλμάν από οποιαδήποτε εμπλοκή και έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 11 άτομα, προτείνοντας τη θανατική ποινή για πέντε από αυτούς. Την προηγούμενη εβδομάδα το Ριάντ απέρριψε το πόρισμα Καλαμάρ.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δεν έχει τέλος η τραγωδία των μεταναστών: 12 νεκροί Μαροκινοί σε ναυάγιο στην Ισπανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: