Απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα [video]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) υποδέχεται τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη (Δ) κατά την διευρυμένη διμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Για επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό, έκανε λόγο καλωσορίζοντας το μεσημέρι της Τρίτης τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ο κ. Ανατσασιάδης είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ ουσιαστική, καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή. Ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί το σταθερό μέλημα Ελλάδας και Κύπρου για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία πως δημιουργεί προβλήματα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την παραβατική συμπεριφορά της.

Τα προσκόμματα της άλλης πλευράς δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά την επικοδομητική συμπεριφορά της Κύπρου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο.

H παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εξακολουθεί να προκαλεί ενώ η συγκρουσιακή ρητορική της δείχνει την απομόνωσή της, συμπλήρωσε.

  • «Αντιλαμβάνομαι πως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη και από μία συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σταθερότητα των θέσεων της Ελλάδας και για την στήριξη στην ανάγκη να βρεθεί επιτέλους μία λύση στο Κυπριακό.

Σημείωσε ότι θα ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και θα του θέσει και τους προβληματισμούς του ειδικά μετά τις χθεσινές απαράδεκτες ενέργειες του τουρκικού στρατού.

Η Τουρκία, είπε, επιθυμεί να ελέγχει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ακόμα και μετά τη λύση του Κυπριακού. “Έχουμε κάνει βήματα, έχουμε δημιουργήσει προϋποθέσεις για όρους αναφοράς”, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτοντας όμως ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών δημιουργούν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι μία σωστή λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και για καλύτερες σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Η Αθήνα στο πλευρό της Κύπρου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: