Από τη Λέρο στην Αττική οι έρευνες: Αγώνας δρόμου για οπλισμό από ΠΝ, ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική

File Photo: Στιγμιότυπο από την πολυεθνική άσκηση “ADRION 2019” που πραγματοποιήθηκε στην θάλασσα της Αδριατικής. Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Δυο από τα πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση απώλειας του οπλισμού στην Λέρο, χαρακτηρίζονται ως «συνεργάσιμοι» με τις στρατιωτικές και διωκτικές αρχές, έγινε γνωστό από σοβαρές στρατιωτικές πηγές.

Σε επίπεδο πληροφοριών και «μνήμης» έχουν δείξει τα πρέποντα χαρακτηριστικά και είναι ένας εκ των λόγων που έτρεξε με ταχείς ρυθμούς η προσπάθεια που γίνεται εδώ και μέρες για να βρεθεί η άκρη του νήματος.

Ο κομβικός Οκτώβριος του 2018

Τα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου είναι οι κομβικές ημέρες, με φόρτο εργασίας όχι μόνο στη Λέρο αλλά σ’ όλη την επικράτεια, με πληθώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, πολλές από τις οποίες διεξάγονταν στον Αιγαίο. Προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων αναγκαστικά περνούσε από το ναυτικό σταθμό γι’ ανεφοδιασμό πυρομαχικών.

  • Πληροφορίες που δίνουν οι κάμερες ασφαλείας με το οπτικό υλικό που ανακτήθηκε έχουν απαθανατίσει αυτή την κινητικότητα, όμως τα περισσότερα πρόσωπα έφταναν στις ενδεδειγμένες ώρες κι όχι σε απαγορευμένες. Ωστόσο υπήρχαν στα πλάνα και αυτές οι απαγορευτικές ώρες που φιγούρες έμπαιναν στην επίμαχη αποθήκη και εξέρχονταν κρατώντας μαύρες σακούλες.

Μετά την πρώτη παραδοχή ακόμη και υψηλόβαθμων πηγών πως η κάμερα έχει συλλάβει τα τρία πρόσωπα, η εξέταση του οπτικού υλικού φέρνει κι άλλες μέρες να δείχνει τα πρόσωπα αυτά να κάνουν τη συνήθη διαδρομή τους.

  • Παράλληλα όμως λόγω του γεγονότος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των πολλών προσώπων που έχουν βρεθεί στην σφραγισμένη αποθήκη, η έρευνα από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με Αξιωματικούς, να επεκταθεί εκτός Λέρου. Η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική και ο Εισαγγελέας θα βρεθούν και πάλι στην «φωλιά» των βατραχανθρώπων και όχι μόνο εκεί. Περισσότερες μονάδες που σχετίζονται με την συγκεκριμένη αποθήκη, αναμένεται πως θα δεχτούν επισκέψεις από τις αρχές ασφαλείας σε μια τεράστια προσπάθεια να εντοπιστεί το ταχύτερο δυνατό οι εμπλεκόμενοι και τα όπλα, για τα οποία, λίγες είναι οι ελπίδες.

Οι έμπειροι σε τέτοιες υποθέσεις άντρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν κληθεί να «ξεκλειδώσουν» τα στόματα, αν γνωρίζουν, ενός πολύ ιδιαίτερου και επίλεκτου προσωπικού. Μπορεί να χαρακτηριστεί και μεγάλο στοίχημα για το αντιτρομοκρατικό επιτελείο το να καταφέρουν να έχουν πλήρη εικόνα για πρόσωπα που πέρασαν μέσα από αυτές τις μονάδες.

Η αποθήκη με τα μέτρα ασφαλείας που ζηλεύουν πολλές μονάδες

Αν δεν υπήρχε εκ των έσω δάκτυλος, όποιος επιχειρούσε να μπει στην αποθήκη, σίγουρα θα ήταν βγαλμένος από τις ταινίες των «Επικίνδυνων Αποστολών». Τέτοιου είδους μέτρα σίγουρα είναι απαραίτητα σε πολλά σημεία που φυλάσσονται πυρομαχικά ή είναι ευαίσθητες εγκαταστάσεις με υψηλής αξίας υλικό.

  • Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία τώρα που αναμένονται ν’ ανοίξουν ορισμένα κονδύλια, σύμφωνα με πληροφορίες, ν’ αξιοποιηθούν τέτοιες λύσεις υψηλής τεχνολογίας που απαιτούν ελάχιστο προσωπικό, με δεδομένο ότι αυτό μειώνεται διαρκώς. Άρα το πρόβλημα της φύλαξης εγκαταστάσεων -κυρίως αυτές που διατηρούν μεγάλες εκτάσεις- είναι μονόδρομος και πρέπει να υπάρχουν τεχνολογικά μέσα επιτήρησης.

Η υπάρχουσα φιλοσοφία στηρίζεται σε διαταγές της δεκαετίας του 1970 οι οποίες αναθεωρούνται με ορισμένες νεότερες που ωστόσο διατηρούν το ίδιο πνεύμα το οποίο έχει να κάνει με το ανθρώπινο κυρίως δυναμικό.

Με αφορμή το περιστατικό της Λέρου, θα επαναλάβουμε πως προτάσεις υπάρχουν από έμπειρο προσωπικό, όμως αυτές απαιτούν δαπάνες και σ’ αυτό τον τομέα. Το κομμάτι της φρούρησης εγκαταστάσεων δεν απασχολεί μόνο τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά όλες τις χώρες.

Η ΕΥΠ τα «έβαλε» με τα ΟΥΚ και σε χρόνο-ρεκόρ έλυσε το μυστήριο στη Λέρο: Έρχονται εξελίξεις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: