Από δύο εκρήξεις σημαδεύτηκαν οι εκλογές στο Αφγανιστάν: 15 τραυματίες στην Κανταχάρ

Αφγανοί ψηφοφόροι περιμένουν την σειρά τους για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές έξω από εκλογικό κέντρο, Τζαλαλαμπάντ, Αφγανιστάν, Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019. EPA, GHULAMULLAH HABIBI




Με δύο εκρήξεις ξεκίνησαν οι εκλογές στο Αφγανιστάν, οι οποίες σημειώθηκαν σε εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα Καμπούλ και στην πόλη Κανταχάρ, μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, και εν μέσω φόβων για επιθέσεις και βίαια επεισόδια, ύστερα από τις απειλές των Ταλμπάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik.

  • Από την έκρηξη στην συνοικία Μπαγκράμ της πρωτεύουσας δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, αλλά η εκλογική διαδικασία σταμάτησε.

Νωρίτερα, σημειώθηκε έκρηξη έξω από εκλογικό τμήμα στην Κανταχάρ στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

  • Σύμφωνα με ανταποκριτή του Sputnik, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι βασικοί υποψήφιοι και αντίπαλοι, ο απερχόμενος πρόεδρος Άσραφ Γάνι και ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Αμπντουλά Αμπντουλά.

Ο Γάνι ψήφισε σε σχολείο της Καμπούλ. Ευχαρίστησε τον κόσμο που πήγε στα εκλογικά κέντρα και τις δυνάμεις του Αφγανιστάν που εγγυώνται την ασφάλεια. «Σήμερα είναι μια χαρούμενη ημέρα καθώς ο κόσμος πηγαίνει και πάλι στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

Ο Αμπντουλά, που επίσης ψήφισε σε σχολείο της Καμπούλ, κάλεσε τους «κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην παρέμβουν στη διαδικασία και να επιτρέψουν στον κόσμο να ψηφίσει».

Οι Ταλιμπάν αποκλείουν εκλογικά κέντρα

  • Στο μεταξύ, το κίνημα των Ταλιμπάν, που έχει κατ’ επανάληψη απειλήσει να εμποδίσει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκλεισε την πρόσβαση σε εκλογικά τμήματα σε κάποιες επαρχίες και ότι επιτέθηκε σε κάποια κέντρα.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, επιθέσεις έγιναν στις επαρχίες Γκάζνι, Πάκτια, Κουνάρ, Πακτίκα, Παρβάν και Μπαμγιάν καθώς και στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι τα εκλογικά κέντρα είναι ασφαλή. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νουσράτ Ραχίμι διαβεβαίωσε το Sputnik ότι οι αφγανικές δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια σε όλη τη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, DPA, AFP
28/09/2019

Το Ισλαμικό Κράτος κτύπησε στρατιωτικούς στην Αίγυπτο: Οκτώ νεκροί σε ενέδρα στο Σινά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: