Από Αττική η έρευνα για τον οπλισμό: Ζητούν από οπλονόμους να θυμηθούν πρόσωπα και πράγματα

File Photo: Στιγμιότυπο από άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία: Yπουργείο Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών κρατούνται οι δυο διαχειριστές της αποθήκης οπλισμού από το ναυτικό σταθμό της Λέρου και θα παραμείνουν στον Σκαραμαγκά έως ότου ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία, όπως λένε στρατιωτικές πηγές.

Τα δυο στελέχη μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στην Αττική.

Ήδη αναζητούνται κι άλλα πρόσωπα που οι αρχές έχουν βάσιμες υποψίες ότι σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση. Στην αντιτρομοκρατική επικρατεί πρωτοφανής σιγή ιχθύος, με στελέχη της να λένε σε πολλές περιπτώσεις ότι περιμένουν να συνδράμουν σε ότι ζητηθεί από τις στρατιωτικές αρχές.

  • Μπορεί πάντως να ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ -σε πρώτη φάση- η έρευνα στην Λέρο όμως το βέβαιο είναι πως όλοι πήραν «διδάγματα» από αυτή την ιστορία, καθώς, όταν έχεις να κάνεις με στρατιωτικό οπλισμό, δεν εμπιστεύεσαι στο όνομα της συναδελφικής αλληλεγγύης τα κλειδιά, ούτε καταγράφεις τα υπάρχοντα «για τα μάτια του κόσμου».
  • Αυτό το σημειώνουν ανώτατες πηγές, διότι όπως προκύπτει από την έρευνα, τον Δεκέμβριο κατά τον ετήσιο έλεγχο, όλα έβαιναν καλώς, ενώ συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Μέλη Ειδικών Δυνάμεων και οι υπεύθυνοι της αποθήκης υπό εξέταση

Στην μονάδα των βατραχανθρώπων καλούνται ο πρώην και ο νυν διαχειριστής να συνεχίσουν να θυμούνται πρόσωπα και πράγματα. Επιπροσθέτως, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές παρουσία εισαγγελέα θα εξετάσουν μέλη των ειδικών δυνάμεων, που δεν είναι λίγα, σε μια προσπάθεια να συνθέσουν ένα δύσκολο παζλ με πολλά κομμάτια που αρκετά απ αυτά φαίνεται ότι βγαίνουν εκτός συρματοπλέγματος στρατιωτικών εγκαταστάσεων, σημείωναν πηγές που γνωρίζουν.

  • Δεν είναι λίγα τα άτομα που επισκέφτηκαν την αποθήκη οπλισμού στο ναυτικό σταθμό της Λέρου, ανάμεσα σε αυτά, είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των μελών από τις ειδικές δυνάμεις. Άλλοι έπαιρναν κι άλλοι άφηναν εξοπλισμό κι εδώ είναι τα πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν και που καλούνται να εξετάσουν και ν’ απαντήσουν οι αρχές. Αν θα βγει άκρη ή αν θα υπάρξει εξιχνίαση στο 100% της υπόθεσης, κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με σιγουριά.

Μπορεί να είναι θέμα τιμής για το Πολεμικό Ναυτικό το να βρεθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και ο οπλισμός. Όμως θα πάρει χρόνο κι αυτό δεν είναι υπέρ της έρευνας, η οποία έχει ξεκινήσει πριν περίπου δέκα μέρες, άρα σχεδόν εννέα μήνες μετά την ημέρα της απώλειας.

Πολλές οι καταγραφές, πολλά τα πρόσωπα, λίγες οι ελπίδες

Η κατάσταση που επικρατούσε την επίμαχη χρονική περίοδο, από τις 6 έως τις 12 Οκτωβρίου στο νησί δυσκολεύει αρκετά τις αρχές και αφήνει επίσης βέβαια περιθώριο για να ελεγχθεί και το κατά πόσο διατηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, απ’ όλο το προσωπικό.

Ποιοι μπήκαν, ποιοι βγήκαν, αν πήραν ή αν επέστρεψαν υλικό, αν κατεγράφησαν τα όπλα που γύρισαν στην αποθήκη, ακόμη κι αν συμπληρώθηκαν τα δελτία χρήσης πυρομαχικών, ώστε να βγουν από τις λίστες ότι χρησιμοποιήθηκε.

  • Οι καταγραφές που είχαν γίνει τότε στους σκληρούς δίσκους και ανακτήθηκαν, μαρτυρούν το πλήθος των αποστολών που υπήρχαν στο Ανατολικό Αιγαίο, όπως και την πληθώρα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
  • Αυτό όμως στην φάση των ερευνών δυσκολεύει την κατάσταση μιας και θα πρέπει τα πρόσωπα που απαθανατίζονται στις κάμερες ασφαλείας, να ερωτηθούν από τις αρχές, ακόμη κι αν η παρουσία τους ήταν την ενδεδειγμένη ώρα και υπό την επίβλεψη των αρμοδίων για την φρούρηση και διαχείριση του οπλισμού.

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, μεταφέραμε αυτολεξεί την φράση που μας είπε ανώτατο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, ότι η υπόθεση αυτή θα έχει δρόμο κι αυτός έχει πολλές διακλαδώσεις, οι οποίες όμως δεν είναι εύκολα προσπελάσιμες πράγμα που προσπαθούν να ξεπεράσουν οι αρχές.

  • Η πολύτιμη βοήθεια της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής είναι ικανή να οδηγήσει και σ’ άλλες «οδούς» και να ανοίξει ορισμένα «στεγανά» που υπάρχουν, έλεγε η ίδια πηγή. Το μεγάλο στοίχημα, της ανεύρεσης του οπλισμού που λείπει από την αποθήκη, ολοένα και απομακρύνεται.
  • Πάντως το είδος των όπλων που απουσιάζει είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που στέκονται στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο. Από μόνο του ως στοιχείο, είναι ικανό για να κατευθύνει τις έρευνες των αρχών.

Μάλιστα αξιόπιστες πηγές έλεγαν ότι δεν θα είναι παράλογο οι δυο διαχειριστές της αποθήκης από την ΔΥΚ στον Σκαραμαγκά να βρεθούν και στο Αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκειμένου οι αστυνομικές αρχές να τους δείξουν φωτογραφικό υλικό, ακόμη και προσώπων που έχουν στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές ασφαλείας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε βίντεο από την παράδοση των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: