Απίθανο θράσος: Έχει και κόκκινες γραμμές ο αρνητής του διεθνούς δικαίου Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας (Δ) με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου σε δηλώσεις στην ΄Αγκυρα μετά τη συνάντησή τους. Φωτογραφία via https://twitter.com/MevlutCavusoglu
Συνεχίζει το κρεσέντο των προκλήσεών του απέναντι στην Κύπρο και τη διεθνή νομιμότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τις χθεσινές του «προτροπές» προς την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί τη λύση που θέλει η Τουρκία «όσο είναι καιρός», σήμερα Τρίτη, επιστρέφοντας στην Άγκυρα συνέχισε: «Δεν υπάρχει νόημα στο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις απλά για να τις κάνουμε», δήλωσε σε κοινή διάσκεψη Τύπου στην Άγκυρα με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επέστρεψε στην Τουρκία, μετά από τριήμερη παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος, ανέφερε: «Υπάρχουν και για μας κόκκινες ευαίσθητες γραμμές για τους Τ/κ. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η πολιτική ισότητα. Ως Τουρκία πάντοτε στηρίζαμε την λύση. Οι διαπραγματεύσεις από δω και πέρα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και με ξεκάθαρο πλαίσιο. Πλέον δεν μπορούμε να έχουμε άλλη μια αποτυχία. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις απλά για να το κάνουμε».

Ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε υποστηρίζοντας ότι προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε μια πενταμερή τί θέλει ο καθένας και στη συνέχεια να διαμορφωθούν εκεί οι όροι αναφοράς.

Ειδικότερα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα είχαμε ανακοινώσει ότι πλέον διαπραγματεύσεις με αυτό το σχήμα δεν θα ωφελήσουν”. “Επομένως είπαμε ότι πρέπει να αξιολογηθούν και άλλες επιλογές. Ως Τουρκία δεν αποκλείσαμε καμιά επιλογή, δεν επιβάλαμε καμιά επιλογή. Αλλά αυτή η ανάγκη είναι φανερή. Επομένως πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πρέπει να αποφασίσουμε μαζί στις ανεπίσημες συνομιλίες τί θα διαπραγματευτούμε και μετά να το διαμορφώσουμε σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ειδικά σε αυτή τη διαδικασία συνεχώς έρχονταν διάφορες ιδέες από την Ε/κ πλευρά”. “Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι “εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο. Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Και αυτό είναι που τονίσαμε στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στο νησί και στη συνέχεια στην συνέντευξη τύπου.

Ως Τουρκία πάντοτε στηρίξαμε τη λύση αλλά υπάρχει μια Ε/κ πλευρά που δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα. Οι διαπραγματεύσεις από δω και τώρα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Πλέον εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε μια νέα αποτυχία. Για αυτό πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο στα λόγια”, είπε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία / Κωνσταντινούπολη

Η ΕΕ καλείται να δηλώσει παραβίαση του άρθρου 3 από την Τουρκία στην υπόθεση Βαρνάβα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal