Απαγόρευση κυνηγιού και πυροτεχνημάτων στην Κερύνεια: Τα μέτρα προστασίας μετά την έκρηξη

File Photo: Ο παράνομος ψευδο-«αναπληρωτής πρωθυπουργός» και ψευδο-«υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι. Φωτογραφία: Philenews




Δεν υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η ζωή στον Άγιο Επίκτητο έχει επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ανέφερε ο παράνομος ψευδο-«αναπληρωτής πρωθυπουργός» και ψευδο-«υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι που ανακοίνωσε σειρά αποφάσεων μετά την σύσκεψη στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων για το περιστατικό με τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στο διοικητήριο λόχου πυρομαχικών στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο Κερύνειας.

  • Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά την σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος αξιωματούχοι του κατοχικού στρατού, της «αστυνομίας», της «πυροσβεστικής», της «πολιτικής άμυνας», της «τοπικής αυτοδιοίκησης» και άλλων, μεταξύ των αποφάσεων που λήφθηκαν είναι να απαγορευθεί η χρήση πυροτεχνημάτων στην ευρύτερη περιοχή και να απαγορευθεί το κυνήγι.

Σε δηλώσεις του ο κ. Οζερσάι είπε ότι επειδή η περιοχή έχει τουριστικές εγκαταστάσεις υπάρχουν οχήματα της «πυροσβεστικής» προληπτικά και ζήτησε να υπάρχει ανοικτή πρόσβαση στους δρόμους.

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται δύο ξένοι τραυματίες ο ένας με διάστρεμμα στο πόδι και ο άλλος με πληγές σε χέρια και πόδια. Ανέφερε επίσης ότι το ψευδο-«υπεξ» επικοινώνησε με τις διπλωματικές αποστολές 16 χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο και τους ενημέρωσε για την κατάσταση των υπηκόων τους.

  • Ανέφερε επίσης ότι τρεις ομάδες έρευνας και μία ομάδα καταστροφής που ενεργούν αυτή τη στιγμή στην περιοχή και μαζί με την ομάδα των ειδικών από την Τουρκία θα κάνουν νέα έρευνα εντός 24 ωρών.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο εάν εντοπίσει ένα «ξένο αντικείμενο» στην περιοχή να μην προσπαθήσει να το μετακινήσει ή να έρθει σε επαφή δίδοντας τρεις αριθμούς κινητών τηλεφώνων στα οποία μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται για να μπορέσουν να τα συλλέξουν ειδικοί.

  • Για τα αίτια της πυρκαγιάς, ανέφερε ότι ερευνώνται και θα χρησιμοποιηθούν πλάνα από κάμερες. Η έκρηξη, ανέφερε, σημειώθηκε σε ένα μέρος της αποθήκης πυρομαχικών και δεν ισχύει ότι έχει καταστραφεί όλη.

Στο μεταξύ, όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση της κατοχικής «προεδρίας» αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επισκέφθηκε το ξενοδοχείο Ακαπούλκο που υπέστη τις περισσότερες υλικές ζημιές. Σε δηλώσεις του εκεί είπε ότι πρέπει να πάρουν μαθήματα από το συμβάν ώστε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στο μέρος που έγινε η έκρηξη υπήρχαν 79 στρατιώτες οι οποίοι με ασφάλεια μεταφέρθηκαν αλλού και πως χιλιάδες τουριστών και κατοίκων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή όπου ενεργούν με υπευθυνότητα ομάδες από όλες τις αρμόδιες «υπηρεσίες». Ζήτησε δε από το κοινό που βρίσκεται ή επισκέπτεται την περιοχή, εάν εντοπίσει θραύσματα ή κομμάτια πυρομαχικών, να μην έρθει σε επαφή μαζί τους, αλλά να ειδοποιήσουν ειδικούς.

  • Στην ερώτηση για τα αίτια της έκρηξης και πως μπορεί να γίνει πιο ασφαλής η γεωγραφική περιοχή που ζούμε, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι «δυστυχώς ενώ συνεχίζει το Κυπριακό να είναι άλυτο, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται στρατιωτικά μέτρα και στις δύο πλευρές αλλά πρέπει να αξιολογηθεί με ειλικρίνεια η λήψη τέτοιων μέτρων, ώστε να μην είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και να συνάδουν με την γεωγραφική μας θέση».

Διάφορα τ/κ κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις για το γεγονός, εκφράζοντας τη θέση ότι είναι παρήγορο πως δεν υπήρξαν θύματα και ζητούν την λήψη μέτρων ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί.

Πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο μετακίνησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκτός οικιστικών ζωνών, ανέφερε και η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Στιγμές πανικού σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα την ώρα των διαδοχικών εκρήξεων [video, photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: