Ανοιχτή στήριξη της Τσεχίας για λύση του Κυπριακού στη βάση ψηφισμάτων ΟΗΕ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Aleš Chmelař διαβεβαίωσε τους Κύπριους βουλευτές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού. Φωτογραφία , πηγή , ΚΥΠΕ




Το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα στην Πράγα αντιπροσωπεία της κυπριακής βουλής. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Aleš Chmelař διαβεβαίωσε τους Κύπριους βουλευτές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Τσεχίας, Γιώργος Λιλλήκας, και τα μέλη της Επιτροπής/Ομάδας Φιλίας Νίκος Τορναρίτης (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργος Λουκαΐδης και Άγγελος Βότσης, που πραγματοποιούν την επίσκεψη κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της τσεχικής βουλής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κυπριακή αντιπροσωπεία έγινε σήμερα δεχτή από τον Πρόεδρο της Τσεχικής Βουλής, Radek Vondráček και είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας.

Κυρίαρχα θέματα κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τσεχικής Βουλής ήταν η μεταναστευτική κρίση και οι παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ο κ. Λιλλήκας, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής.

Η πολιτική αυτή, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, πρέπει να προνοεί για τον τερματισμό των συγκρούσεων στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη αυτών των περιοχών, αλλά και για τον καταμερισμό των μεταναστευτικών ροών στη βάση των δυνατοτήτων κάθε κράτους μέλους.

Ο κ. Vondráček ανέφερε ότι η χώρα του τάσσεται μεν υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο μεταναστευτικό, αλλά δεν αποδέχεται την υποχρεωτική παραμονή μεταναστών. Υποστήριξε δε ότι χώρες όπως η Συρία, η Ιορδανία και ο Λίβανος πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά.

Οι Κύπριοι βουλευτές ενημέρωσαν τον κ. Vondráček για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησαν την επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Aleš Chmelař, ο κ. Λιλλήκας εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις που συνδέουν Κύπρο και Τσεχία, σημειώνοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε εκτίμηση για τη στάση αρχών που τηρεί η Τσεχία στις προσπάθειες επίλυσής του. Σημειώνοντας τις κυρώσεις για την Τουρκία από πλευράς της ΕΕ για την παράνομη δραστηριότητα της χώρας αυτής στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε την επίδειξη ακόμη μεγαλύτερης αλληλεγγύης, καθώς, όπως ανέφερε, οι κυρώσεις αποτελούν ουσιαστικό μοχλό πίεσης στην Τουρκία για τερματισμό των παραβιάσεων.

Επιθυμούμε λύση στο Κυπριακό το συντομότερο, στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, τονίζοντας ότι η επίλυση του προβλήματος αυτού θα συμβάλει και στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι πλήττουν σοβαρά και υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Ο κ. Βότσης σημείωσε ότι τα οφέλη από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν σε όλους τους Κύπριους και μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Καταδικάζοντας τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Chmelař διαβεβαίωσε τους Κύπριους βουλευτές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία παρακάθισε, εξάλλου, σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχικής Γερουσίας, Václav Hampl και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ασφάλειας της Γερουσίας. Συζητήθηκαν το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις, η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/09/2019 21:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: