Αμυδρό φως στις σχέσεις με Ιράν;Ελπίδα προόδου από Μακρόν, θετικός σε μικρές αλλαγές ο Ροχανί

File Photo: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Σύνοδο για το Κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη, πριν την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα κεντρικά των Ηνωμένων Εθνών, Νέα Υόρκη, ΠΑ. EPA, JUSTIN LANE




Την ελπίδα ότι “θα επιτευχθεί πρόοδος εντός των προσεχών ωρών” όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και προειδοποίησε για “τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης” μετά τις επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας στις 14 Σεπτεμβρίου.

  • “Πρέπει να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι για να έχουμε ειλικρινείς και απαιτητικές συνομιλίες για την πυρηνική δραστηριότητα, τη δραστηριότητα του Ιράν στην περιοχή του Ιράν, τις βαλλιστικές του δραστηριότητες αλλά επίσης να έχουμε μια ευρύτερη προσέγγιση ως προς τι είναι οι κυρώσεις. Ελπίζω ότι θα επιτύχουμε μια πρόοδο μέσα στις επόμενες ώρες”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει μικρές αλλαγές, προσθέσεις και τροποποιήσεις στη συμφωνία που υπέγραψε η Ισλαμική Δημοκρατία για το πυρηνικό της πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη με τις έξι μεγάλες δυνάμεις, αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα του.

  • “Θα είμαι ανοιχτός να συζητήσω μικρές αλλαγές, προσθέσεις και τροποποιήσεις στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, εάν αρθούν οι κυρώσεις”, δήλωσε ο Ροχανί στα μέσα ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή αυτή συμφωνία πέρυσι και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις τις οποίες ενίσχυσε σε βάρος του Ιράν. Οι κυρώσεις είχαν αρθεί σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό από την Τεχεράνη του πυρηνικού της προγράμματος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Στην προσφυγική συμφωνία και τις διμερείς σχέσεις εστίασε η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: