Αλλεργικός στα υψηλά επιτόκια, δηλώνει ο Ερντογάν και “βλέπει” ανάπτυξη 5%, το 2020

File Photo: Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προέβη σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες, μειώνοντας το επιτόκιο στο 19,75% από 24%. EPA, ERDEM SAHIN




Αλλεργικός στα υψηλά επιτόκια, δηλώνει ότι είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας στη θέση του για χαμηλά επιτόκια για τόνωση της ανάπτυξης.

“Είμαι αλλεργικός στα επιτόκια, στα υψηλά επιτόκια”, δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του στην πόλη Σίβα.

Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προέβη σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες, μειώνοντας το επιτόκιο στο 19,75% από 24%.

Η κίνηση ήρθε αμέσως μετά την αποβολή του κυβερνήτη της τράπεζας λόγω των εικαζόμενων συγκρούσεων με τον Ερντογάν, ο οποίος αντιτίθεται στα υψηλά επιτόκια.

Ο Ερντογάν, ο οποίος υπερηφανεύεται για τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης κατά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υποστηρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό.

Ο Ερντογάν ανέφερε την Τετάρτη ότι το επιτόκιο θα μειωθεί περαιτέρω.

“Αυτή τη στιγμή η μείωση του επιτοκίου ξεκίνησε πάλι, ο πληθωρισμός μειώθηκε. Το επιτόκιο θα μειωθεί περαιτέρω”, σημείωσε.

Το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο – σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ποσοστό που είναι ισχυρότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι προσπάθειες για ανάκαμψη να οδηγήσουν σε ανανέωση των οικονομικών ανισορροπιών.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος και δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στο στόχο για “ανάπτυξη κατά 5%” το 2020.


ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: