Αερομαχίες στο Αιγαίο: Στο υπουργείο Άμυνας περιμένουν την επόμενη κίνηση του “Orus Reis”

FILE PHOTO: Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας. Πηγή: ΓΕΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Εβδομάδα δοκιμασιών και αυξημένης εγρήγορσης των αντανακλαστικών γι’ ακόμη μια φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Από την μια πλευρά οι προσπάθειες και οι ευσεβείς πόθοι της Άγκυρας για αεροπορική υπεροχή κι από την άλλη η αναμονή- που δεν θα διαρκέσει πολύ- για τη ναυτική οδηγία με την οποία η Τουρκία θα οριοθετεί το θαλάσσιο σημείο στο οποίο θα θελήσει να κάνει έρευνες το δεύτερο σεισμογραφικό «Orus Reis».

Και στις δυο περιπτώσεις η στρατηγική σκέψη παίζει τον πρώτο ρόλο έλεγε χθες το βράδυ ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η σκέψη αυτή ξεκαθαρίζει το τι θέλει να πράξει η άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να σε βρίσκει ένα βήμα πιο μπροστά.

Η παρατεταμένη εγρήγορση του Πολεμικού Ναυτικού

Πάνω από τρεις μήνες τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και κυρίως τα πληρώματα των Πολεμικών πλοίων έχουν ξεπεράσει εαυτούς.

  • Ετοίμασαν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο τα πλοία του Ελληνικού Στόλου, παραμένουν σε ετοιμότητες λίγων ωρών για έκτακτο απόπλου, περιπολούν στο Αιγαίο υπερασπιζόμενα την Εθνική κυριαρχία, εμπλέκονται πλέον πιο ενεργά και πάλι στο μεταναστευτικό με τις παράλληλες περιπολίες και γι’ αυτό τον λόγο.

Κάτι περισσότερο αυτά τα πληρώματα κυρίως Κανονιοφόρων και Πυραυλακάτων, δεν μπορούν να κάνουν, τα κάνουν όλα και παραμένουν πιστοί φρουροί στο Αιγαίο.

Πίσω από την πρώτη γραμμή επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων βρίσκονται και τα πληρώματα των φρεγατών, με τουλάχιστον τρία διαφορετικά πλοία να είναι σε πλήρη ετοιμότητα απόπλου εφόσον απαιτηθεί.

  • Αυτό θα συμβεί αναλόγως της ναυτικής οδηγίας που αναμένεται να εκδοθεί από την Τουρκία. Η navtex αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτάτων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού θα έχει συντεταγμένες οι οποίες θα ορίζουν ένα ακόμη θαλάσσιο τμήμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο μόνος προβληματισμός που παραμένει ζωντανός είναι μήπως η ναυτική οδηγία και το «Orus Reis» επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που είχαν φτάσει στο Ελληνικό επιτελείο περί τα μέσα Ιουνίου, πληροφορίες που μιλούσαν για προσπάθεια ερευνών και σε τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκεί που τέμνεται με την Κυπριακή.

Μέσα στον Ελληνικό σχεδιασμό, υπάρχουν ορισμένοι άσσοι που βρίσκονται καιρό τώρα σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή την οποία επιτηρούν με τον δικό τους τρόπο.

Η Επιφυλακή της Πολεμικής Αεροπορίας και η αεροπορική υπεροχή

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι επιφυλακές στην Πολεμική Αεροπορία έχουν αυξηθεί, και οι λόγοι είναι δυο.

  • Ο πρώτος έχει να κάνει με τις παραβιάσεις της περασμένης εβδομάδας που αυξήθηκαν, με αποκορύφωμα τις 19 αερομαχίες στην περιοχή από τα Νότια της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο.

Η Τουρκία διαθέτει ένα πλεονέκτημα, ότι αυτή επιλέγει ποια ώρα του 24ωρου να παραβιάσει το FIR Αθηνών, με την Ελλάδα να βρίσκεται πάντα σε άμυνα και ν’ αντιμετωπίζει κάθε αεροσκάφος που εισέρχεται ως το άγνωστο ίχνος.

Η αύξηση των τελευταίων ημερών στο επίπεδο των παραβιάσεων και των αερομαχιών, επειδή κανείς δεν γνωρίζει αν θα επαναληφθεί- με αρκετούς ιπταμένους να λένε πως θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι στο ίδιο έργο θεατές- οδήγησε στην επιβεβλημένη αύξηση των ετοιμοτήτων με σκοπό την άμεση απάντηση στις όποιες κινήσεις κάνουν οι γείτονές μας.

  • Σε δεύτερο βαθμό, οι αεροπορικοί σχηματισμοί της Τουρκίας έδειχναν ότι έχουν σκοπό να προασπίσουν αεροπορικώς το «Orus Reis», όπου αυτό πραγματοποιήσει την έρευνά του.

Εφόσον θελήσει να το κάνει και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας υπό την ίδια μορφή που το έζησαν οι Έλληνες αεροπόροι στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο, τότε είναι πολύ λογικό να υπάρχουν περισσότερα έτοιμα αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία ώστε εφόσον απαιτηθεί να πετάξουν κι εκείνα πάνω από την ανοιχτή θάλασσα…

Επίσημο θετικό νεύμα με υπογραφή για τις φρεγάτες Belhara: Τρέχουν οι Γάλλοι σε τράπεζες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: