Στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο από 1η έως 3η Οκτωβρίου τα φετινά 15α Καβάφεια

Photo via Twitter@EKAlexndria




Σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν, φέτος, τα 15α Καβάφεια. Ένας θεσμός, που ξεκίνησε το 1991, με σκοπό να αναδείξει την προσφορά του έργου των Αιγυπτίων λογοτεχνών στην ελληνική ποίηση και λογοτεχνία, με τον αείμνηστο Κωστή Μοσκώφ να βάζει τότε το «θεμέλιο λίθο» της διοργάνωσης.

Πρόκειται για μία διοργάνωση που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο και της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Φέτος, όπως σε κάθε διοργάνωση, κατά την πρώτη ημέρα, την 1η Οκτωβρίου, θα απονεμηθούν τα λογοτεχνικά βραβεία Καβάφη σε μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Όπερα του Καΐρου, κατά την οποία θα δοθεί συναυλία από τον Κώστα Θωμαΐδη και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, σε μελοποιημένη ελληνική ποίηση, κυρίως από έργα του Καβάφη.

Στην ίδια εκδήλωση θα συμμετάσχει και το αιγυπτιακό μουσικό συγκρότημα Χάλιντ Σαμς, το οποίο επίσης θα αποδώσει τραγούδια εμπνευσμένα από μεταφρασμένα έργα Ελλήνων ποιητών.

Την επομένη, 2 Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αλεξάνδρεια, στο Μέγαρο της Βιβλιοθήκης, οι εργασίες του Συμποσίου των Καβαφείων, που θα διαρκέσουν δύο ημέρες, με εισηγήσεις ειδικών της ποίησης και της λογοτεχνίας.

Οι εργασίες των 15ων Καβαφείων θα ολοκληρωθούν στην Αλεξάνδρεια με συναυλία που θα δώσει ο Κώστας Γανωτής, ερμηνεύοντας μελοποιημένη ελληνική ποίηση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η ταινία Dolor y Gloria του Πέδρο Αλμοδόβαρ επελέγη να εκπροσωπήσει την Ισπανία στα Όσκαρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: