120 πυροσβέστες με 45 οχήματα στη μάχη με τις φλόγες: Πολύ δύσκολη η νύχτα για τη Ζάκυνθο

Η φωτιά προκάλεσε πολλές ζημιές στην Ζάκυνθο. Φωτογραφία via OPEN TV




Ήταν δύσκολη η νύχτα για το χωριό Κερί στην Ζάκυνθο, όπου η πύρινη λαίλαπα συνέχιζε να καίει απο τις 11 το πρωί της Κυριακής ένα πανέμορφο πευκοδάσος που υπήρχε στην περιοχή.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην περιοχή μεταξύ των χωριών Κερί και Αγαλά. Το μέτωπο της φωτιάς μαινόταν ανεξέλεγκτο για πολλές ώρες εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν στο Ιόνιο Πέλαγος, ωστόσο από τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Η ένταση των ανέμων έχει πέσει αισθητά, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα, η συνδρομή των οποίων θεωρείται καθοριστική.

Σε ύφεση, λοιπόν, βρίσκεται η πυρκαγιά που κατακαίει το νησί της Ζακύνθου, αλλά έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς ένα πανέμορφο πευκοδάσος που υπήρχε στο Κερί έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί -αφού οι κάτοικοί του έχουν μεταφερθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ζακύνθου- έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συντονίζει από εκεί όλες τις ενέργειες των πυροσβεστών και όλων των άλλων εμπλεκομένων στην επιχείρηση.

Δεν κινδύνευσαν τελικά τα σπίτια του χωριού ενώ τεράστια πυροσβεστική δύναμη είχε περικυκλώσει το χωριό ώστε να το προστατέψει.

Στο σημείο βρίσκονται πάνω από 45 οχήματα με 120 πυροσβέστες όπου έχουν έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας ώστε να συνδράμουν το έργο των Ζακυνθινών πυροσβεστών, που από χθες το πρωί δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, με το πρώτο φως την ημέρας εναέρια μέσα άρχισαν οι ρίψεις νερού ώστε να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις.

«Χθες ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Το μέτωπο παραμένει μεγάλο, είναι 10χλμ. και περισσότερο αλλά τη νύχτα είχαμε μια μικρή αλλαγή της διευθυνσης και τώρα τα πράγματα είναι πιο ασφαλή» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε μερικά σπιτια με ζημιές γιατί σταμάτησε έξω από το χωριό η φωτιά αλλά έχουμε μεγάλες καταστροφές στη φύση καθώς η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα».

Σύμφωνα και με πηγές της Πυροσβεστικής, το πύρινο μέτωπο έφτασε στο χωριό Κερί, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί οι ζημιές που έγιναν. Το χωριό είχε ήδη εκκενωθεί, προκειμένου να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες. Ανεπίσημες αναφορές έκαναν λόγο για δύο σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες και τη σκεπή ενός ξενοδοχείου, η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά και στο Λουτράκι

Η άλλη μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι επίσης ήταν σε εξέλιξη στη διάρκεια της νύχτας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι σήμερα που πέφτουν κατακόρυφα οι άνεμοι θα μπορέσουν να την οριοθετήσουν και να την ελέγξουν.

Ωστόσο από την Τροχαία, για λόγους ασφαλείας και για την διευκόλυνση των μέσων πυρόσβεσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

1. Περιφερειακή Οδός Λουτρακίου, από τον ‘Αγιο Φανούριο έως τον ‘Αγιο Γεώργιο.

2. Στην οδό του Γηροκομείου, από το ύψος της διασταύρωσης της Περιφερειακής Οδού Λουτρακίου έως τον Προφήτη Ηλία.

3. Στην οδό που οδηγεί στον Όσιο Πατάπιο, από το ύψος του Προφήτη Ηλία έως τη διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Λουτρακίου Περαχώρας.

Η Αστυνομία ζητάει την κατανόηση των οδηγών και τη συμμόρφωσή τους με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ο μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 «είδε» τον καπνό από την πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Καθώς συνέχισε να μαίνεται εκτός ελέγχου η φωτιά που ξέσπασε στη Ζάκυνθο το πρωί της Κυριακής, ο καπνός έγινε ορατός στις 16:45 ώρα Ελλάδας από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Η φωτιά εντοπίστηκε επιτυχώς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον πειραματικό αλγόριθμο δορυφορικού εντοπισμού εστιών δασικών πυρκαγιών, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG – BALKAN – MEDITERRANEAN 2014 – 2020 – DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δελτίο καιρού για σήμερα Δευτέρα

Λίγες νεφώσεις, πυκνότερες κατά περιόδους στα κεντρικά και βόρεια, και ενισχυμένους βοριάδες στο Αιγαίο, περιμένουμε σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 28 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 12 έως 31 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 32 στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 31 βαθμούς στην Ήπειρο, από 18 έως 32 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 16 έως 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 18 έως 28 στα νησιά του Ιονίου, από 18 έως 25 βαθμούς, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη, από 19 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 33 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ, και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά στα νοτιότερα πελάγη θυελλώδεις 8 μποφόρ με βαθμιαία μικρή εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς, αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και ενισχυμένους βοριάδες μέχρι το μεσημέρι περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με προοδευτική εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Λίγες νεφώσεις περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιο νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο Κερί της Ζακύνθου: Για εμπρησμό ομιλεί ο δήμαρχος του νησιού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: