Ξεκαθάρισμα για τη μορφή της λύσης: Το βέτο, το αέριο, στη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί

File Photo: Με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Elizabeth Spehar, συναντήθηκε στην οικία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Photo STAVROS KONIOTIS




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι εκατέρωθεν προθέσεις θα καταβληθεί στην άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 9 Αυγούστου. Οι δύο θα τα πουν αρχικά κατ’ ιδίαν, χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, όπου εκεί αναμένεται να συζητηθούν και πολλά από τα ακανθώδη θέματα.

  • Στο θέμα της μορφής της λύσης, εκείνο που φαίνεται να χωρίζει τους δύο συνομιλητές είναι το ζήτημα του βέτο, της θετικής ψήφου. Ο Νίκος Αναστασιάδης για να αποφύγει το βέτο προτείνει τη χαλαρή/ αποκεντρωμένη ομοσπονδία, προσφέροντας περισσότερες αρμοδιότητες στα συνιστώντα κράτη και λιγότερες στην κεντρική Κυβέρνηση.
  • Στην αντίπερα όχθη, ο Μουσταφά Ακιντζί είναι έτοιμος να συζητήσει αποκεντρωμένη ομοσπονδία υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα ισχύσει η ερμηνεία της πολιτικής ισότητας, που παρέχει στην πλευρά του το δικαίωμα να εξουδετερώνει την πλειοψηφία με μια  τουρκοκυπριακή ψήφο. Θα επιμένει, δηλαδή, στο βέτο.

Στην ατζέντα και το θέμα του αερίου. Υπάρχουν εκατέρωθεν κατατεθειμένες προτάσεις, αλλά φαίνεται πως θα αναζητηθούν θέματα πέραν αυτών, καθώς έχουν απορριφθεί. Είναι πρόδηλο ότι η τουρκική πλευρά ζητά συνδιαχείριση του φυσικού αερίου από τώρα, χωρίς λύση του Κυπριακού ενώ ενδεχομένως να ζητήσει και πάγωμα όλων των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το θέμα της Αμμοχώστου θα εγερθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει των κινήσεων του κατοχικού καθεστώτος για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Η τουρκική πλευρά, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει το θέμα της Αμμοχώστου για να εκβιάσει με το φυσικό αέριο, έχει διαμηνύσει προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι επί του παρόντος «θα γίνει μόνο καταγραφή περιουσιών».

ΣΑΡΑΝΤΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Την ίδια ώρα, σαράντα, περίπου, ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο σχεδιάζουν να κάνουν σεισμικές έρευνες οι Τούρκοι σε χρόνο που τοποθετείται γύρω από τις 15 Αυγούστου.

Είναι σχεδόν η ίδια απόσταση στην οποία στάλθηκε το τουρκικό γεωτρύπανο, «Πορθητής», δυτικά της Πάφου για γεώτρηση (36,5 ναυτικά μίλια για την ακρίβεια).

Όπως έγινε ήδη γνωστό, το νέο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «Ορούτς Ρέις», θα σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου.

Νέο σχέδιο της Τουρκίας: Μεθοδευμένα γεμίζει την Κύπρο με μετανάστες μέσω κατεχομένων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: