Βότκα “radioactive free”, με σιτηρά από τη «νεκρή ζώνη» του Τσέρνομπιλ και ετικέτα «Atomik»

Βότκα με ονομασία προέλευσης, Τσέρνομπιλ. Photo@University of Portsmouth




Επιστήμονες από την Βρετανία και την Ουκρανία δημιούργησαν την πρώτη, «σπιτική βότκα» από σιτηρά της περιοχής του Τσέρνομπιλ. Η βότκα, εκτός του ότι είναι « radioactive free», είναι και το πρώτο καταναλωτικό προϊόν που παράγεται στην ζώνη αποκλεισμού, 33 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ.

Η βότκα φέρει την ονομασία ‘Atomik’, και δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Χρησιμοποίησαν  σιτάρι και νερό από την περιοχή δίπλα στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πριπγιάτ.

Η βότκα θα βγει στο εμπόριο μέχρι το τέλος του χρόνου κι έχει σημασία αν θα επιφέρει σημαντικά έσοδα, καθώς ένας από τους στόχους της δημιουργίας της, είναι η χρήση των εσόδων να τονώσει την οικονομία της περιοχής.

Όπως δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής του επιστημονικού σχεδίου, καθηγητής Τζιμ Σμιθ, η βότκα Atomik σε καμιά περίπτωση δεν είναι … ραδιενεργή, παρότι φτιάχτηκε από σιτηρά γεωργικών εκτάσεων που περιβάλλουν τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι αυτό που διασφαλίζει πως η νέα βότκα είναι “radioactive fee” είναι η διαδικασία απόστασης που ακολουθήθηκε, προσθέτοντας ότι οι τριετείς εργαστηριακές δοκιμές για τον εντοπισμό ραδιενέργειας στο προϊον, έδωσαν αποτέλεσμα «κάτω του ανιχνεύσιμου ορίου».

Η ομάδα σκοπεύει να φτιάξει 500 φιάλες μέσα στο έτος και να τις πωλήσει σε τουρίστες που επισκέπτονται την «νεκρή ζώνη». Τα έσοδα θα βοηθήσουν τις κοινότητες που ζουν ακριβώς δίπλα στην πληγείσα περιοχή. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί τον επόμενο χρόνο.

Σημειώνεται πως η “νεκρή ζώνη” ή “ζώνη αποκλεισμού” των 1,622 τετραγωνικών μιλίων γύρω από το Τσέρνομπιλ, δημιουργήθηκε λόγω της τρομερής διαρροής ραδιενέργειας μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του σταθμού,  το 1986, το χειρότερο δυστύχημα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο σε πυρηνικό σταθμό.  Ραδιενέργεια είχε ανιχνευτεί τότε σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ απ’ την πληγείσα περιοχή απομακρύνθηκαν μονίμως 300.000.

Πηγή: BBC/Russia Today

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: