Βανδάλισαν τις επιγραφές στα Σκόπια: Αλέξανδρος και Ήλιος Βεργίνας και δικά τους, λένε…

File Photo Φωτογραφία αρχείου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια. EPA, GEORGI LICOVSKI




Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να αλλάξει τις επιγραφές στα αγάλματα ιστορικών προσώπων, όπως προβλέπεται από την συμφωνία με την Ελλάδα, συνάντησαν δυσκολίες από την αρχή, αναφέρει ο Konstantin Testorides του Associated Press.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής βάνδαλοι αφαίρεσαν τις νέες επιγραφές από τρία αγάλματα στα Σκόπια, στις οποίες αναγραφόταν ότι ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία. Μια επιγραφή βρέθηκε αργότερα, ενώ δεν έγιναν συλλήψεις.

Σε αρκετά αγάλματα στη Βόρεια Μακεδονία τοποθετούνται νέες επιγραφές. Επίσης η κυβέρνηση έχει εκδώσει οδηγίες στις τοπικές αρχές να απομακρύνουν το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας από όλα τα δημόσια κτήρια και χώρους.

Ορισμένοι πολίτες των Σκοπίων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις αλλαγές. Η άνεργη οικονομολόγος Marina Manevska υποστήριξε ότι ο Ήλιος της Βεργίνας προϋπάρχει τόσο της Ελλάδας, όσο και της Βόρειας Μακεδονίας.

«Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στους πολίτες πώς να αισθάνονται. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ήλιος της Βεργίνας είναι και δικοί μου, ανήκουν σε όλους μας», δήλωσε χθες στο AP.

Τίτλος του κειμένου: Vandals react as North Macedonia changes historical plaques

ΗΠΑ στην Ελλάδα: Μην δεχθείτε το Adrian Darya 1, βοηθάτε μία τρομοκρατική οργάνωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: