Νίκη Άσαντ: Τζιχαντιστές και Σύροι αντάρτες αποσύρθηκαν από την πόλη-κλειδί Χαν Σεϊχούν

File Photo: Προσωπικό του Συριακού στρατού. EPA, SANA HANDOUT




Τζιχαντιστές και αντάρτες αποσύρθηκαν σήμερα από πόλη-κλειδί της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, στόχο ευρείας επιχείρησης της Δαμασκού, αλλά και από το τελευταίο τους προπύργιο στην επαρχία Χάμα μπροστά στην προέλαση του συριακού στρατού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες εγκατέλειψαν την πόλη Χαν Σεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και περιοχές της γειτονικής επαρχίας Χάμα, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Η ανάκτηση του ελέγχου από αυτές τις περιοχές θα σηματοδοτήσει σημαντική νίκη για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών.

«Όλοι οι αντάρτες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Χάμα θα βρεθούν υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις όταν η Χαν Σεϊχούν περιέλθει εντελώς στα χέρια του καθεστώτος», εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Ρωσία και Συρία πίσω από την επίθεση κατά της τουρκικής αποστολής; Η Άγκυρα δείχνει Μόσχα

Εξάλλου μετά την απόσυρση των Σύρων ανταρτών μια σημαντική θέση παρακολούθησης της Τουρκίας στην πόλη Μόρεκ, περίπου δέκα χιλιόμετρα νότια της Χαν Σεϊχούν, βρίσκεται περικυκλωμένη από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο η συριακή τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Τάχριρ αλ Σαμ ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της αναπτύχθηκαν εκ νέου στο νότιο τμήμα της Χαν Σεϊχούν και εξακολουθούν να ελέγχουν πόλεις στη γειτονική επαρχία Χάμα.

Η Χαν Σεϊχούν βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την άλλοτε συριακή οικονομική πρωτεύουσα, το Χαλέπι, και περνά επίσης από τη Χομς.

Έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ εξακολουθεί να μην είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού. Η επαρχία βρίσκεται από το 2014 υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χάγιαρ Τάχριρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία), αλλά και πολλών ομάδων Σύρων ανταρτών.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, που συχνά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άλλες εμπόλεμες περιοχές, ζουν στην περιοχή αυτή, προκαλώντας ανησυχία στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση που συνεχιστούν οι συγκρούσεις.

Περισσότεροι από 860 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού και της Ρωσίας από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

 

Η Μόσχα δεν θα παρασυρθεί σε κούρσα εξοπλισμών: Ρωσική απάντηση σε δοκιμή πυραύλου από ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: