Τσαλαγανίδης και Πλιώτας στην ηγεσία του Αρείου Πάγου: Υπουργικό συμβούλιο, τα θέματα

File Photo: Από συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου. Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στη προαγωγή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, σε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προχώρησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του.

Ακόμη, αποφασίστηκε η προαγωγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το υπουργικό συμβούλιο με την απόφασή του, έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

*Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έλθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1955. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα.

Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Στη νέα ενιαία Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το «επιτελικό κράτος», συγχωνεύονται έξι ελεγκτικές υπηρεσίες και σώματα (Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες για την Υγεία, το Περιβάλλον, κ.α.) που λειτουργούν σήμερα και οι επικεφαλής τους τοποθετούνται από την κυβέρνηση.

Η ΕΑΔ θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τέσσερα ακόμα μέλη του συμβουλίου, ενώ προβλέπεται και διοικητής, ο οποίος την «τρέχει επιχειρησιακά» και ορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού έπειτα από εισήγηση για τους δύο επικρατέστερους από ανεξάρτητη επιτροπή που επιλέγει και τα μέλη της διοίκησης.

Ο αναπτυξιακός νόμος και οι διατάξεις για τα διπλώματα

Στην ίδια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει εκτεταμένη συζήτηση και για τις ρυθμίσεις της αναπτυξιακής νομοθεσίας που έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω, αφενός, της παροχής κινήτρων και, αφετέρου, της άρσης των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων όσων από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, έτσι ώστε να εγκριθεί πριν από τα προγραμματισμένα για το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Προς τούτο στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης θα προστεθούν στην παρούσα φάση τυχόν διατάξεις άλλων συναρμόδιων υπουργείων που θα κριθούν ώριμες.

Στο υπουργικό συμβούλιο, τέλος, θα παρουσιαστεί η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή με την οποία επιχειρείται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ζήτημα της έκδοσης και ανανέωσης των αδειών (σ.σ.: διπλωμάτων) οδήγησης, προωθώντας ανεφάρμοστες ρυθμίσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγιών που δεν μπορούν να λάβουν ή να ανανεώσουν τις άδειες τους.

Η κυβέρνηση επέλεξε να επιλύσει το ζήτημα με χωριστή νομοθετική πρωτοβουλία και όχι με ευκαιριακή τροπολογία, επιθυμώντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι προτίθεται να ακολουθήσει τους κανόνες καλής νομοθέτησης που έχει υποσχεθεί και καθιέρωσε με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι εφεξής αυτός θα είναι ο κανόνας που θα ακολουθεί η κυβέρνηση και η μέθοδος των τροπολογιών θα ακολουθείται κατ΄ εξαίρεση και μόνον όταν υπάρχει πραγματικά επείγουσα ανάγκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr, protothema.gr

 

Διάταξη για την προστασία των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, προανήγγειλε ο Βρούτσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: