Τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης είναι πιθανώς σε ύφεση: Η ΕΚΤ έχει ξεμείνει από σφαίρες

File Photo: Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. EPA, ARMANDO BABANI




Τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης – η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο – βρίσκονται είτε σε ύφεση ή στο χείλος της, κάτι που ενέχει κινδύνους για την ευρωζώνη. Η Γερμανία, η βιομηχανικη ραχοκοκαλιά της Ευρώπης παραπαίει, αναφέρει το Business Insider.

Και προσθέτει:

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε για δεύτερη φορά, σε διάστημα τριών μηνών. Η οικονομία του ΗΒ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2012, καθώς η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου. Η κρίση χρέους της Ιταλίας απλά επιδεινώνεται εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

Η Γερμανία, είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ξένες εξαγωγές, κάτι που σημαίνει ότι είναι θύμα του εμπορικού πολέμου, και κατά συνέπεια, ομοίως η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου εξαιτίας της διένεξης Xi – Trump, έχει βλαβερές συνέπειες στη γερμανική βιομηχανία. Η Ευρώπη ενδέχεται να είναι στα πρόθυρα μιας κρίσης, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της καταρρέουν ταυτόχρονα. Επιπλέον, η ΕΚΤ φαίνεται να έχει ξεμείνει από σφαίρες που θα αναθέρμαιναν την οικονομία.Την Τετάρτη, τα δεινά της Γερμανίας συνεχίστηκαν καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 1,5% σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με την Oxford Economics “όλοι οι κύριοι τομείς εκτός του κατασκευαστικού, μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα καθώς οι εμπορικές εντάσεις έχουν συνεχόμενο αντίκτυπο”. Το δεύτερο τρίμηνο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,9%, σε τριμηνιαία βάση, με τους οικονομολόγους να λένε ότι είναι “η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2012.”

Όλα αυτά σημαίνει ότι αν η παραγωγή είναι μειωμένη, και η οικονομία συρρικνούται, σε πραγματικούς όρους χάνονται θέσεις εργασίας. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, S. Schilbe αναφέρει σε σημείωμά του τον περασμένο μήνα ότι η ανεργία αυξήθηκε τον Ιούλιο, η δεύτερη αύξηση σε τρεις μήνες. Η επιβράδυνση, όπως το θέτει ο Schilbe, ξεκινά να “αφήνει το (ήπιο) στίγμα της στην αγορά εργασίας.” Το ΗΒ δεν τα καταφέρνει πολύ καλύτερα.

Η οικονομία του ΗΒ σε βάση τριμήνου, συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2012, σαφές σημάδι των συνεπειών ενός no-deal Brexit στην οικονομία του ΗΒ, εν μέσω αβεβαιότητας όσον αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας αποχώρησης. “Η εμπιστοσύνη στην υγεία της οικονομίας του ΗΒ δέχθηκε σήμερα το πρωί ένα σφοδρό πλήγμα”, δήλωσε την Παρασκευή ο Lukman Otunuga, Ανώτερος Αναλυτής στην FXTM.

Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι μηδενική, μια απώλεια είναι συμβολική των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΗΒ. Το μεγαλύτερο μέρος των δεινών αυτών οφείλεται στο Brexit. Οι επενδυτικές επιχειρήσεις σημειώνουν μείωση κατά τα πέντε εκ των έξι περασμένων τριμήνων, κάτι που συμβολίζει ότι υπάρχει πολύ λίγη βεβαιότητα εξαιτίας του Brexit. Η κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία – πρόταση δυσπιστίας – προκάλεσε καταβύθιση στις αγορές και εκτόξευσε την απόδοση των ομολόγων, 17 μονάδες βάσης στο 0,225%. Το ιταλικό χρέος στο 130% του ΑΕΠ, ένα πολύ υψηλό ποσοσό – το οποίο δεν φαίνεται να βελτιώνεται.

“Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Ιταλίας για να αποτρέψει την αύξηση της αναλογίας χρέους – ΑΕΠ. Για μια σειρά λόγων, κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής της Ιταλίας στην ευρωζώνη, οι τρεις οδοί μείωσης του χρέους – ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, δημοσιονομική λιτότητα και υψηλότερος πληθωρισμός – είναι είτε εκτός επιλογής ή αναποτελεσματικές. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι η Ιταλία θα υποχρεωθεί τελικά σε αναδιάρθρωση χρέους ή αθέτηση χρέους”, αναφέρει η Capital Economics.

Μπορεί να κάνει κάτι η ΕΚΤ για να αποτρέψει αυτό το χάος; Όχι πραγματικά. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια για να άρει την πίεση στην Ευρώπη χαλαρώνοντας την πολιτική της, αλλά πιθανώς δεν θα προχωρήσει σε αυτό το τέχνασμα. Η ΕΚΤ έχει πλέον πολύ μικρά περιθώρια όσον αφορά τα επιτόκια, καθώς είναι ήδη πολύ χαμηλά, στο -0,4%. Η ΕΚΤ δεν έχει πολλά όπλα στο οπλοστάσιό της για να τονώσει την Ευρώπη και κατά συνέπεια η ύφεση ενδέχεται να είναι μάλλον αναπόφευκτη, ακόμα κι αν ο Μ. Draghi όντως προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής τον Σεπτέμβριο. Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη φαίνεται μάλλον παγιδευμένη.

Κλείσιμο με πτώση στην Wall Street: Ο S&P 500 έκλεισε μειωμένος κατά 35,95 μονάδες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: