Το ΠΝ πρωτοπορεί απέναντι στο τουρκικό: Πως “απαντά” στα υποβρύχια 214 της Άγκυρας…

Το υποβρύχιο Παπανικολής στο Αιγαίο Πέλαγος. Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Πριν από δυο 24ωρα το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας είχε να κάνει με την αποστολή υποβρυχίου τύπου 214, στην Αν. Μεσόγειο, Νότια από το Καστελόριζο, ως μια έμπρακτη απόδειξη που βασικά λέει πως η Αθήνα ούτε διαπραγματεύεται, ούτε αστειεύεται και κυρίως δεν μπλοφάρει όταν ομιλεί για κόκκινες γραμμές και υπεράσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας.

  • Όταν μιλάμε για τον υποβρύχιο κυνηγό τύπου 214, λέμε για τα υποβρύχια που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο ναυτικό αγώνα υπέρ της Ελλάδας καταλυτικά διότι είναι ότι πιο σύγχρονο διαθέτει αυτή τη στιγμή η ναυπηγική στον τομέα των συμβατικών υποβρυχίων.

Οι διακρίσεις δε των Ελληνικών υποβρυχίων σε διασυμμαχικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ είναι πολλές γεγονός που έχει κάνει τους ανατολικούς συμμάχους μας να «ζαλιστούν», αναφέροντας πίσω στην Άγκυρα τις δυνατότητες και τις επιτυχίες των συμμάχων Ελλήνων, πράγμα που στα κέντρα λήψης αποφάσεων της γειτονικής μας χώρας δεν έχει αρέσει καθόλου μιας και ο νους τους είναι συνεχώς στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

  • Το υποβρύχιο τύπου 214 κανείς κυβερνήτης δεν θέλει να το έχει απέναντί του, μιας κι όπως λένε Αξιωματικοί φρεγατών, ουσιαστικά μπαίνει κανείς σε αχαρτογράφητα νερά, ακόμη κι αν έχει ελεγχθεί από ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο που μέχρι τώρα είναι η μόνη λύση. Το Πολεμικό Ναυτικό παρά την κρίση, παρά τις περικοπές δεν έχει πολλά πράγματα να ζηλέψει από το Τουρκικό, κυρίως στο κομμάτι της τεχνογνωσίας και της ναυτοσύνης. Μπορεί να υπάρχουν σύγχρονα πολεμικά σκαριά, αλλά δίχως τη ναυτοσύνη, είναι μόνο βάρκες.
  • Πάντως ως πληρώματα, το επίπεδο εκπαίδευσης στην Τουρκία, είναι πολύ χαμηλό. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως μέχρι και πριν λίγα χρόνια υπήρχαν αναφορές για μεσαιωνικού τύπου απόδοση ποινών προς τα πληρώματα, εικόνες που καμία σχέση δεν έχουν με τα ποιοτικά πρότυπα ενός σύγχρονου ναυτικού με σοβαρά οπλικά συστήματα.

Ωστόσο όταν έχεις το ανάλογο εκτόπισμα στο νερό έχεις τη δυνατότητα να παίξεις τα παιχνίδια που θέλεις, και αυτό ακριβώς κάνει η Τουρκία την παρούσα φάση στην Κύπρο που το Ναυτικό της ασκεί ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας.

Πλησιάζει η ώρα και για τα Τουρκικά «214»…

Πάντως ρεαλιστικά πρέπει να δούμε ότι η Τουρκία ανέγνωσε πολύ σωστά αυτή της την αδυναμία και η πρόταση του Τουρκικού Ναυτικού προς τον πρόεδρο της χώρας ήταν να εξοπλιστούν και οι ίδιοι με τον ίδιο τύπο υποβρυχίου.

  • Η παραγγελία έξι υποβρυχίων για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει γίνει καιρό τώρα και κοντοζυγώνει η παράδοση του πρώτου, το έτος που έρχεται, το 2020. Όπως λένε πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, θα είναι ίδιο με το Ελληνικό τύπου 214 «Παπανικολής».

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα για μια και πλέον δεκαετία στάθηκε πολύ ισχυρός υποβρύχιος αντίπαλος για την Τουρκία. Όμως τώρα αυτή η υπεροχή οδεύει προς την εξισορρόπηση, κατά συνέπεια θα έχουμε ως χώρα και Πολεμικό Ναυτικό την ίδια απειλή απέναντι μας, που είχαν τόσα χρόνια οι γείτονές μας.

  • Αυτή η εξοπλιστική εξέλιξη για την Τουρκία, όπως λένε οι ίδιες πηγές, γέρνει την πλάστιγγα του ισοζυγίου υπέρ της Τουρκίας φέρνοντάς την στα ίσια ενώ με την παράδοση και των έξι, προφανώς η ζυγαριά θα στραφεί προς την άλλη πλευρά, σε ότι αφορά τους αριθμούς.

Επιπλέον το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα πέσουν στο νερό ακόμη δυο Τουρκικές Κορβέτες, όπως και το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» που μπορεί να μην έχει τα F-35 B, όμως θα είναι κι αυτό στο νερό πράγμα που θα θελήσει να προπαγανδίσει η Τουρκία στον αγώνα που κάνει για να αναδείξει την υπεροπλία της στην περιοχή.

Η απάντηση της Αθήνας στα Τουρκικά υποβρύχια τύπου «214»

Το Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχει προετοιμάσει την επόμενη μέρα ως απάντηση για την έλευση των Τουρκικών υποβρυχίων 214. Αεροσκάφη Ναυτικής συνεργασίας (πλην αυτού της ενδιάμεσης λύσης) και τα νέα ΜΗ-60 Romeo είναι τα μέσα με τα οποία δύναται ν’ αντιμετωπιστεί η επερχόμενη Τουρκική υποβρύχια απειλή.

  • Αυτά τα δυο πτητικά μέσα προορίζονται αποκλειστικά για το κυνήγι των υποβρυχίων, ειδικά τα ελικόπτερα που μεταβαίνουν μπροστά από μια ομάδα μάχης επιφανείας για τον έλεγχο της περιοχής για τυχόν ύπαρξη υποβρύχιου κινδύνου.
  • Μπορεί η Τουρκία να έχει σε λίγο καιρό τα 214, όμως η Ελλάδα θα έχει κι αυτή σε λίγα χρόνια εκσυγχρονισμένα P-3 B Orion και τα ΜΗ-60 Romeo, ότι πιο σύγχρονο υπάρχει κατά των υποβρυχίων και βέβαια οι εξοπλιστικές ανάγκες για τα εν λόγω πτητικά μέσα σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν την μεγάλη ανάγκη προμήθειας νέων φρεγατών.
  • Η προμήθεια των τεσσάρων Romeo με προαίρεση να γίνουν επτά έχει έρθει για την αντικατάσταση των Augusta Bell 212, ώστε ν’ αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη απειλή των υποβρυχίων 214. Η Ελλάδα μονίμως πρωτοπορούσε και με τα υποβρύχια και με τις Πυραυλακάτους, μοιραία οι γείτονές μας ακολουθούν.

Η αξία των Αεροσκαφών Ναυτικής συνεργασίας και η προσθήκη των ΜΗ- 60 Romeo λένε Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, θα φανεί όταν θα φτάσουμε να έχουμε απέναντί μας τα έξι υποβρύχια τύπου 214 της Τουρκίας γύρω στο 2026 που τότε από την μια πλευρά τα Ελληνικά από την άλλη τα Τουρκικά, και στον αέρα οι δυο κυνηγοί υποβρυχίων της χώρας μας θ’ αποτελούν την διάταξη μάχης της επόμενης δεκαετίας στο Αιγαίο.

Η Αθήνα απαντά στις δηλώσεις προπαγάνδας της Άγκυρας με πράξεις θωράκισης στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: