Την πλήρη στήριξη τους στην Κύπρο εξέφρασαν Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ: Υπογραφές για East Med

Η 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Την στήριξή τους στο αναφαίρετο δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εξέφρασαν προς την Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης που έγινε σήμερα στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι στην κοινή δήλωση των Υπουργών, αποτυπώνεται η πλήρης στήριξη στις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στα ενεργειακά ζητήματα αλλά και σε ό,τι αφορά την άσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι συμφωνήθηκε οι τέσσερις χώρες να διατηρήσουν μια στενή συνεργασία τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και για αυτό θα δημιουργηθεί μια ομάδα τεχνοκρατών από τις τέσσερις χώρες προκειμένου να προχωρήσουν όσα αποφασίζονται σε πολιτικό επίπεδο.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τέσσερις Υπουργοί συζήτησαν ζητήματα που άπτονται της περιβαλλοντικής ασφάλειας ενώ αποφάσισαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med, η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, υπογράμμισε ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικός στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες πολιτικής σταθερότητας της περιοχής.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι τέσσερις Υπουργοί συζήτησαν για την ενεργειακή και περιβαλλοντική ασφάλεια και δεσμεύτηκε για την στήριξη των ΗΠΑ στην ενεργειακή ανάπτυξη και ασφάλειας της περιοχής. Τέλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που δείχνει όπως είπε ότι η ενέργεια μπορεί να ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών.

Ο κ. Γιουβάλ υπογράμμισε, επίσης τη θέληση της χώρας του να υπογραφεί σύντομα η συμφωνία για τον East Med καθώς, όπως είπε, το Ισραήλ θεωρεί το συγκεκριμένο σχέδιο κομβικό για την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της περιοχής.

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης των υπουργών

«Οι υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Λακκοτρύπης, του Κράτους του Ισραήλ, κ. Γιουβάλ Στάινιτζ και ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ενεργειακούς Πόρους, κ. Φράνσις Φάννον, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στο πεδίο της ενέργειας και να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Φάννον, υπογράμμισε την αυξανόμενη και απτή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας που επικεντρώνεται στα ενεργειακά θέματα.

Οι Υπουργοί και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ύπαρξη αρκετών σημαντικών περιοχών κοινού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα σχέδια υποδομής, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποθήκευση, την προετοιμασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την περιβαλλοντική προστασία και την κυβερνοασφάλεια, ενώ συμφώνησαν να ιδρύσουν μια Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΟΕΥΕ) που θα αναδείξει συγκεκριμένα ενεργειακά σχέδια και θα προτείνει τρόπους για την προώθηση της υλοποίησης τους.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν να δουλέψουν προς την κατεύθυνση υπογραφής μιας συμφωνίας για την υιοθέτηση ενός κοινού μηχανισμού ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα αναφέρει την πρόοδο που έχει σημειώσει προς τους Υπουργούς Ενέργειας και τις ΗΠΑ σε τακτή βάση.

Οι Υπουργοί και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία των κρατών τους και την εγκαθίδρυση ενός Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. μέσω της ενεργούς προώθησης της διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων εισαγωγής.

Οι Υπουργοί και οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πλήρη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ότι αφορά την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιρασθούν κατά δίκαιο τρόπο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την έντονη υποστήριξη τους για τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θάλασσα του Αιγαίου.

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη τους προς το σχέδιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Pipeline), ενός σχεδίου μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ.

Οι Υπουργοί υπενθύμισαν ότι η σχετική Διυπουργική Συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2018, έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Φεβρουάριο του 2019 και θα πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σε νέα ώρα ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το κρίσιμο τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Ακιντζί

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal