Τι σημαίνει για την κυπριακή ΑΟΖ ο “γάμος” ENI και Total; Τα μηνύματα προς την Τουρκία…

File Photo: Πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ. Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Τον Φεβρουάριο 2018 τουρκικά πολεμικά σκάφη εμπόδισαν το ειδικό σκάφος Saipem 12000 που είχε ναυλώσει η ιταλική ΕΝΙ για να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη γεώτρηση στον στόχο “Σουπιά” στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Ιταλία είχε στείλει μία φρεγάτα στην περιοχή, αλλά με εντολή να μην επέμβει, οπότε και η επιχείρηση ήταν απλή για το τουρκικό Ναυτικό.

Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν, όμως, να πράξουν τα ίδια στην περίπτωση της γεώτρησης που πραγματοποίησε τόσο η Total όσο και αργότερα η ExxonMobil σε άλλα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Η Γαλλία και πολύ περισσότερο οι ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία. Τα μηνύματα που είχαν στείλει στην Άγκυρα ήταν σαφή. Για να μην αφήσουν περιθώρια αμφιβολιών για την αποφασιστικότητά τους, μάλιστα, είχαν στείλει στην περιοχή πολεμικά πλοία. Έτσι, ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να περιορισθεί σε ρητορικές αντιδράσεις.

  • Η αδυναμία των Τούρκων να εμποδίσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αρχικά είχαν επιχειρήσει, τους οδήγησε σε αλλαγή τακτικής. Εκτός από τις σεισμικές έρευνες του “Μπαρμπαρός”, όπως είναι γνωστό, έστειλαν και το γεωτρύπανο “Πορθητής” να τρυπήσει την κυπριακή ΑΟΖ στα δυτικά της Μεγαλονήσου, σε περιοχή που δεν έχει οριοθετηθεί, λόγω της τουρκικής άρνησης. Και αυτό τον καιρό στέλνουν και το δεύτερο γεωτρύπανό τους “Γιαβούζ” να τρυπήσει στο κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων.

Όπως είχαμε γράψει στις 26 Μαρτίου 2018, «η ENI, η οποία έχει δεσπόζουσα θέση στην κυπριακή ΑΟΖ, εάν το ιταλικό κράτος δεν την προστατεύσει, (όπως δεν την προστάτευσε) θα υποχρεωθεί να συνεταιριστεί με την ExxonMobil ή την Total για να αποκτήσει ομπρέλα προστασίας».

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ENI και Total, οι οποίες και κατέληξαν σε συμφωνία.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Η συνταγή του Μόρνινγκσταρ για το Αιγαίο, τα “συν” του ΓΑΠ και οι πλατφόρμες του Μπαγίς

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal