Θάνου: Αντισυνταγματική και προσχηματική η αποπομπή μου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

File Photo: Η Βασιλική Θάνου. Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Παράνομη και αντισυνταγματική χαρακτήρισε η κυρία Βασιλική Θάνου την απομάκρυνσή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που αναμένεται να ψηφίσει η Βουλή.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής χαρακτήρισε αντισυνταγματικές και προσχηματικές τις ρυθμίσεις που ορίζουν ως ασυμβίβαστο για ένα μέλος της Αρχής, να έχει θητεύσει σε γραφείο υπουργού, υφυπουργού, ή γενικού γραμματέα και ζήτησε να υπάρξει μεταβατική διάταξη ώστε να ολοκληρώσει την θητεία της.

Σύμφωνα με την κυρία Θάνου πρόκειται για μεθόδευση της κυβέρνησης η οποία αντίκεινται τόσο στο εθνικό δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την παύση μελών Ανεξάρτητων Αρχών, που όμως δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στην εθνική νομοθεσία, αν και έχει ήδη συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ενσωμάτωσή της.

Επίσης, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή είναι «σε εξέλιξη πολύ σοβαρές υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος» και προειδοποίησε πως «είτε θα καθυστερήσουν πολύ είτε θα παραγραφούν».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη ή να έρθει κάποια μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της επιτροπής.

HJ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: