Θα βρεθεί μέση λύση στο Brexit: Εφικτή η εύρεση της σε 30 ημέρες απαντά η Μέρκελ στον Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία. EPA, CLEMENS BILAN
Εξεύρεση μίας λύσης εντός “30 ημερών”, στο ακανθώδες ζήτημα του ιρλανδικού backstop, προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, έκρινε πιθανή η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στο Βερολίνο.

  • Η κυρία Μέρκελ εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας και ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια.

“Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;” και τότε το “δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο”, υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση “να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό”.

  • Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει “αόρατο” το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στη Μέρκελ ότι η Βρετανία επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit, όμως το “αντιδημοκρατικό” backstop πρέπει να αποσυρθεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια εξόδου χωρίς συμφωνία, την 31η Οκτωβρίου.

Η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε πως θα ήθελε η Βρετανία να πει με λεπτομέρειες τι μορφή θα είχε μια λύση για το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων. “Εμείς θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας. Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς” τόνισε.

“Και αφού καταφέραμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε θέματα με φαντασία στους κόλπους της ΕΕ, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους και εδώ κι αυτό θα είναι το μέλημά μας. Επομένως, θα έλεγα από τη γερμανική πλευρά, κι αυτό θα συζητήσουμε σήμερα, ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μια έξοδος, προϊόν διαπραγμάτευσης, από την ΕΕ, όμως έχουμε επανειλημμένως σημειώσει ότι είμαστε επίσης προετοιμασμένοι εάν μια τέτοια έξοδος δεν ευοδωθεί”, ανέφερε.

Τζόνσον: Η Βρετανία δεν θα αποδεχθεί την υπάρχουσα συμφωνία

Η Βρετανία “δεν μπορεί να αποδεχθεί”, όπως έχει, την υπάρχουσα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε σήμερα από το Βερολίνο ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, αξιώνοντας την κατάργηση του αμφιλεγόμενου μηχανισμού του backstop.

  • Αυτή η συμφωνία και “το δίχτυ ασφαλείας” που προβλέπει για να αποτραπεί η δημιουργία συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας καθιστά τη Βρετανία “αιχμάλωτη” του νομικού πλαισίου της ΕΕ και πρέπει να απαλειφθεί, υποστήριξε ενώπιον δημοσιογράφων.

Άλλωστε, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον το μπλοκ απέσυρε την αξίωσή του για το “backstop”.

  • “Θέλω απλά να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος προς όλους τους Γερμανούς φίλους μας και προς τη γερμανική κυβέρνηση ότι εμείς στη Βρετανία θέλουμε μια συμφωνία” σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

“Χρειαζόμαστε την απόσυρση του backstop. Εάν το καταφέρουμε αυτό, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά”, σημείωσε.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Με διαμαρτυρίες έγινε δεκτός στο Βερολίνο ο Τζόνσον: “Σταματήστε το Brexit” έγραφαν τα πανό

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal