Θα εργαστούμε για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας, δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Ζαρίφ

File Photo: Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. EPA, ZURAB KURTSIKIDZE




Το Ιράν είναι έτοιμο να εργαστεί επί των γαλλικών προτάσεων για τη διάσωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας την οποία υπέγραψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι, τόσο από τη γαλλική όσο και από την ιρανική πλευρά, και θα εργαστούμε πάνω σε αυτές τις προτάσεις αύριο», είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε χθες Τετάρτη την ελάφρυνση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ή τη δημιουργία ενός «μηχανισμού αποζημιώσεων ώστε ο ιρανικός λαός να μπορέσει να ζήσει καλύτερα» με αντάλλαγμα την πλήρη συμμόρφωση της Τεχεράνης στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι.

Ο Ζαρίφ πρόσθεσε: «Προσβλέπω σε σημαντικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μακρόν για τις πιθανότητες να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε τη Δευτέρα ότι θα συναντηθεί με τον Μακρόν και τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στο Παρίσι αύριο Παρασκευή.

Ο Ζαρίφ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν μια επιχείρηση ασφαλείας, στην οποία έχουν πει μέχρι τώρα ότι θα συμμετάσχουν η Βρετανία, η Αυστραλία και το Μπαχρέιν, για την προστασία της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, ενός ζωτικής σημασίας περάσματος για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία.

«Είναι σαφές πως η πρόθεση των ΗΠΑ… με το να έχουν ναυτική παρουσία στον Κόλπο είναι να αντιταχθούν στο Ιράν… Μην περιμένετε να παραμείνουμε ήσυχοι όταν κάποιος έρχεται στα χωρικά μας ύδατα και μας απειλεί», είπε ο Ζαρίφ.

Το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων διαταράχθηκε τους τελευταίους μήνες έπειτα από μια σειρά επιθέσεων σε διεθνή εμπορικά πλοία, για τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράν, και την κατάληψη ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντροδεξιά κυβέρνηση ή πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Μπερλουσκόνι από τον Ιταλό πρόεδρο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: