Τα προβλήματα της Αφρικής έθεσε στη σύνοδο κορυφής των Επτά ο πρόεδρος της Αιγύπτου

File Photo: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. EPA, VASILY FEDOSENKO, POOL




Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα της Αφρικής στη σύνοδο κορυφής της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στην πόλη Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Ιδιαίτερο ήταν το βάρος που έδωσε η γαλλική προεδρία στην παρουσία της Αφρικής στη G7, προσκαλώντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου, του οποίου η χώρα ασκεί φέτος την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης.

Όπως είναι φυσικό, το θέμα κυριαρχεί στην αιγυπτιακή ειδησεογραφία και δείχνει επίσης την επιθυμία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να σταθεί κοντά στα προβλήματα της Αφρικής.

Στη συνάντηση για τα θέματα της αφρικανικής ηπείρου όπου συμμετείχαν οι ηγέτες της G7 αλλά και οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης, της Ρουάντας και της Μπουρκίνα Φάσο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι υπογράμμισε «την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Αφρικής και των διεθνών εταίρων της, ιδίως της Ομάδας των G7, για την επίλυση των κοινών μεταξύ τους θεμάτων», γράφει η «Αλ Αχράμ».

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ηπείρου», προσέθεσε, δίνοντας βάση στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της γυναίκας στην Αίγυπτο, στην Αφρική και στον κόσμο, στην ενίσχυση της ειρήνης και ασφάλειας στην Αφρική και στην καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας, στη μείωση της φτώχειας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην καταπολέμηση των ενδημικών ασθενειών και στην απασχόληση των νέων.

Τέλος, αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι «χρειάζεται πραγματική πολιτική βούληση για να ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής συμφιλίωσης που θα εμπλέκει όλες τις πλευρές της κρίσης, θα τερματίσει την ξένη παρέμβαση στη Λιβύη και θα εξασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των κρατικών πόρων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο Ζαρίφ είπε ότι συνάντησε τον Μακρόν και ότι προσκλήθηκε με τη “σύμφωνη γνώμη” των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: