Τα πρόστιμα Σαλβίνι στις ΜΚΟ, επικρίνει η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο φτάνουν σήμερα με πλοίο στον Πειραιά. File Photo: ΚΥΠΕ. Κική Περικλέους




Η έγκριση του διατάγματος από την ιταλική Γερουσία που προβλέπει τεράστια αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μπορεί να αποτρέψει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στην Μεσόγειο, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, έδινε στην δημοσιότητα τον τελευταίο του απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο 840 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή αγνοούνται από την αρχή του χρόνου, ανάμεσά τους 576 στην κεντρική Μεσόγειο.

Το βράδυ της Δευτέρας, η ιταλική Άνω Βουλή με 160 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά, ενέκρινε την πλέον σκληρή εκδοχή του λεγόμενου «διατάγματος ασφαλείας», που είχε ψηφίσει η ιταλική βουλή, το οποίο προβλέπει τεράστια αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε πλοία ΜΚΟ, αν αφού διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο εισέρχονται χωρίς την έγκριση των αρχών σε λιμάνια της Ιταλίας. Από πρόστιμα μεταξύ 10 και 50 χιλιάδων ευρώ, πλέον θα ανέρχονται σε ποσά ύψους έως και 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η ψήφιση του διατάγματος, που χρειάζεται ακόμη να επικυρωθεί από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, αποτελεί μεγάλη νίκη για τον Ιταλό αντιπρόεδρο Ματτέο Σαλβίνι.

«Οι ΜΚΟ διαδραματίζουν έναν ανεκτίμητο ρόλο στη διάσωση ζωών προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Τσάρλι Γιάξλει σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ενώ πρόσθεσε ότι «η αφοσίωση και η ανθρωπιά που τους κινητοποιεί δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται, ούτε να στιγματίζεται».

Η επιβολή οικονομικών και άλλων προστίμων σε πλοιάρχους μπορεί να αποθαρρύνει ή να εμποδίσει τις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει τις διασωστικές προσπάθειες στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, κυρίως μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρλος Μαρτίν Ρουίζ ντε Γκορντεχουέλα,  ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα   εξετάσει το νέο νομοσχέδιο της Ιταλίας και θα «εξακριβώσει τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφαίρεση κηδεμονίας βρέφους για ζευγάρι που πήγε σε αντικυβερνητική διαδήλωσηστη Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: