Συνταγή αποτυχίας ρίχνει στο τραπέζι του Αναστασιάδη και του Ακιντζί η κατοχική Τουρκία

File Photo: Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ (Κ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (Α) και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Δ). ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία έχει προδικάσει το αποτέλεσμα της σημερινής άτυπης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Το έχει προδικάσει με τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ και τη συστηματική μεθοδευμένη προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλλει τετελεσμένα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Ακολουθεί η κατοχική δύναμη την ίδια τακτική που υιοθέτησε από το 1974 και εντεύθεν επί του εδάφους. Με την εδραίωση της παρουσίας της στην κατεχόμενη περιοχή. Με την μεταφορά εποίκων, τη δημιουργία παράνομων δομών και την ισλαμοποίηση των κατεχομένων.

Στη σημερινή συνάντηση η τουρκική πλευρά θα προτάξει το θέμα του φυσικού αερίου. Ο εγκάθετος της Άγκυρας, έχει ήδη σπεύσει να ξεκαθαρίσει και δημόσια πως υπάρχουν τρεις επιλογές στο θέμα των υδρογονανθράκων.

  •  Οι μονόπλευρες – όπως είπε – γεωτρητικές δραστηριότητες, η από κοινού ενέργεια με την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής και αυτό που σήμερα συμβαίνει, με τις εκατέρωθεν γεωτρήσεις.
  • Παράλληλα, ήγειρε και το θέμα του μορατόριουμ, που σημαίνει πάγωμα όλων των ερευνών. Και των νόμιμων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των παράνομων της Τουρκίας. Πλήρης εξίσωση δηλαδή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει το σενάριο της συνδιαχείρισης. Αυτό που ενδεχομένως να προτείνει είναι η δημιουργία μιας υποεπιτροπής διά της οποίας να ενημερώνονται οι Τουρκοκύπριοι για την πορεία των ερευνών. Είναι σαφές πως σε περίπτωση που θα συμφωνηθεί συνδιαχείριση πριν τη λύση τότε η τουρκική πλευρά δεν θα έχει λόγο να συζητήσει την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Το Κυπριακό είναι «φορτωμένο» με πολλές και αλλεπάλληλες αποτυχημένες συναντήσεις, διαδικασίες, πρωτοβουλίες. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως δεν θα σημαίνει τίποτε εάν σε αυτές προστεθεί μία ακόμη. Έχει σημασία.

  • Γιατί κάθε φορά που αποτυγχάνει μια προσπάθεια, υποχωρεί περισσότερο και η προοπτική επίτευξης συμφωνίας.
  • Γιατί κάθε φορά που αποτυγχάνει μια προσπάθεια η ελληνοκυπριακή πλευρά «αφήνει» νέες υποχωρήσεις.

Η κατοχική Τουρκία έχει στείλει τα τελευταία 24ωρα τα ξεκάθαρα μηνύματα της με την παρουσία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, στο γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που βρίσκεται λιγότερο από 12 ναυτικά μίλα από την κατεχόμενη Καρπασία. Ανακοίνωσε δε πως έχει αρχίσει και η γεώτρηση.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα μια οδό επιλέγει και θέλει να επιβάλει:

• Την υποταγή της ελληνικής πλευράς στα δικά της σχέδια. Κι αυτή την επιλογή την προωθεί βαθμηδόν και την εδραιώνει μέσα από κινήσεις επιβολής.

Τί μπορούν να συζητήσουν σήμερα Αναστασιάδης και Ακιντζί, όταν στην κυπριακή ΑΟΖ η κατοχική Τουρκία κάνει πάρτι; Η μέθοδος των συνομιλιών χάριν των συνομιλιών, για το θεαθήναι έχει δοκιμαστεί και κόστισε στο Κυπριακό. Βλέπουμε τώρα να επαναλαμβάνεται. Κάθε φορά, ωστόσο, ο λογαριασμός στέλνεται στην ελληνική πλευρά για να πληρώσει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πρώτο πιάτο της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί: Η νέα τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: