Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία: Παραμένουν άλυτα θέματα…

File Photo: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ στην έδρα του ΝΑΤΟ. EPA, VIRGINIA MAYO / POOL
Οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας συμφώνησαν στην πρώτη φάση της δημιουργίας της ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, αν και μερικές σημαντικές διαφορές παραμένουν.

Σε σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου τονίζεται ότι με τη συμφωνία αυτή θα περιοριστούν τυχόν ασυντόνιστες στρατιωτικές επιχειρήσεις «που θα υπονόμευαν το κοινό συμφέρον». Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δράσει στη Συρία μόνη της. Είναι μία ασφαλιστική δικλείδα ότι η Άγκυρα δεν θα κτυπήσει τους Κούρδους μαχητές των ΥPG, που παλεύουν με τους Αμερικανούς εναντίον των τζιχαντιστών.

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει κάτι στο οποίο δεν αναφέρθηκε η αμερικανική δήλωση, ότι:

  • Η δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία έχει στόχο την απαλλαγή από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και τους “τρομοκράτες” του PKK στην περιοχή. Επίσης η Τουρκία ελπίζει να εγκαταστήσει ένα μέρος των εκτοπισμένων Συρίων που ζουν σήμερα σε τουρκικές πόλεις.

Ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 21 Αυγούστου 2019, όπου συζήτησαν για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία.

Ο υπουργός Έσπερ και ο υπουργός Ακάρ επαίνεσαν το έργο που επιτέλεσαν μέχρι στιγμής οι αντιπροσωπείες του στρατού των δύο χωρών και χαιρέτισαν την εφαρμογή ενός μηχανισμού ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα εκτελέσουν το σχέδιο σε καθορισμένες φάσεις και με συντονισμένο και συνδυασμένο τρόπο ανά πάσα στιγμή.

Ενώ υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, ο υπουργός Έσπερ και ο υπουργός Ακάρ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν άμεσα και συντονισμένα βήματα για την εφαρμογή του πλαισίου, όπως αποδεικνύεται από την ίδρυση του Κοινού Κέντρου Συντονισμού στην Τουρκία.

Ο κ. Έσπερ και ο κ. Ακάρ, επιβεβαίωσαν ότι αυτός ο μηχανισμός είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να εξασφαλιστούν και να σταθεροποιηθούν τα σύνορα με βιώσιμο τρόπο, να διασφαλιστεί η συνέχεια της καμπάνιας και οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Συνασπισμού για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του ISIS και να περιοριστούν τυχόν ασυντόνιστες στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα υπονόμευαν αυτό το κοινό συμφέρον.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Department of Defense Chief Pentagon Spokesperson Jonathan R. Hoffman provided the following readout:

U.S. Secretary of Defense Mark T. Esper and Turkish Minister of National Defense Hulusi Akar held a phone call August 21, 2019, where they discussed security in northeast Syria.

Secretary Esper and Minister Akar praised the work the military-to-military delegations accomplished thus far and welcomed the implementation of a security mechanism in northeast Syria. The U.S. and Turkey will execute the plan in designated phases and in a coordinated and combined manner at all times.

While there are still technical details to be worked through, Secretary Esper and Minister Akar confirmed their intent to take immediate, coordinated steps to implement the framework as demonstrated by standing up the Joint Coordination Center in Turkey.

Secretary Esper and Minister Akar affirmed this mechanism as a viable way to secure and stabilize the border in a sustainable manner, ensure campaign continuity in the Global Coalition’s efforts to defeat ISIS, and limit any uncoordinated military operations that would undermine this shared interest.

Τραμπ για τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού: Κανένας πρόεδρος δεν έκανε τόσα για το Ισραήλ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal