Σύγκρουση στη Βουλή κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ: Αφορμή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Συζήτηση στην Ολομέελεια της Βουλής. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ανεξαρτήτως πολιτικών εναλλαγών, εχέγγυα διαφάνειας και ακεραιότητας στην κρατική λειτουργία και αποτελεσματικός συντονισμός της κυβερνητικής δράσης, είναι η βασική στόχευση των θεσμικών αλλαγών που εισάγει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο, από χθες Δευτέρα, τίθεται στην κρίση της Ολομέλειας.

Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και που ένα μεγάλο μέρος του συστηματοποιεί και κωδικοποιεί, σε ένα ενιαίο νομοθέτημα, το σύνολο των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διαφάνεια της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Στις 19:00 θα μιλήσειστη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για το Επιτελικό κράτος.

«Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το Επιτελικό κράτος αφορά τη λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Προτού εισαχθεί στην Ολομέλεια, ο επισπεύδων υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης επέφερε σειρά τροποποιήσεων και βελτιώσεων που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου αλλά ενσωματώνουν αρκετές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαδικασία της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στη δημόσια διαβούλευση.

Η σκέψη του συγκεκριμένου νομοθετήματος, είναι η δημόσια πολιτική να παράγεται πλέον, κατά ένα μεγάλο μέρος, από πάνω προς τα κάτω. Να υπάρχει δηλαδή, ένα συνεκτικό σχέδιο επιχειρησιακής κυβερνητικής πολιτικής, το οποίο θα υλοποιείται από τα επιμέρους υπουργεία, και γι’ αυτό, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, το υπουργικό συμβούλιο αποκαθίσταται, σύμφωνα με τη συνταγματική του προοπτική, ως ένα όργανο συλλογικό, διαβουλευόμενο, ένα όργανο από το οποίο θα εκπορεύεται η δημόσια πολιτική.

Επέρχεται επίσης σαφής διαχωρισμός της πολιτικής από την υπηρεσιακή διοίκηση, ώστε οι ρόλοι να είναι ξεκάθαροι και να διασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους. Στην οργανική δομή της υπηρεσιακής διοίκησης θα προϊσταται ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας, ένας ανά κάθε υπουργείο, πρόσωπο προερχόμενο από τη δημοσιοϋπαλληλία. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το 80% της ύλης μεταφέρεται πλέον στο επίπεδο της διοικητικής ιεραρχίας και βεβαίως στην πολιτική ηγεσία παραμένει ο στρατηγικός σχεδιασμός των πολιτικών.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μια νέα δημόσια αρχή, η Γενική Γραμματεία καλής νομοθέτησης και νομοτεχνικής. Έτσι οι βασικοί άξονες των νομοσχεδίων θα παράγονται από τα υπουργεία, αλλά η κατάρτισή τους θα γίνεται κεντρικά από αυτή την υπηρεσία, ώστε να παράγονται αρτιότεροι νόμοι.

Εισάγεται επίσης σύστημα προγραμματισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σε επίπεδο κεντρικό, αυτό ανατίθεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Οι υπουργοί και ολόκληρη η πολιτική ιεραρχία εξακολουθούν να έχουν πλήρη αρμοδιότητα, αλλά δημιουργείται ένα κεντρικό ολοκληρωμένο σύστημα προηγμένης τεχνολογίας στο οποίο θα εντάσσονται οι στόχοι, οι δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα τους, ώστε ανά πάσα στιγμή ο πρωθυπουργός και οι καθ΄ύλην αρμόδιοι υπουργοί να μπορούν να δουν πού βρίσκεται κάθε έργο ή ύλη του υπουργείου. Ο πρωθυπουργός θα μπορεί να παρεμβαίνει συντονιστικά όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες που οδηγούν σε καθυστερήσεις.

Δημιουργείται, τέλος, μια νέα δομή, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία θα ενσωματώσει όλα τα ελεγκτικά όργανα και που θα λειτουργεί στο πλαίσιο νέων δομών, κυρίως ηλεκτρονικού ελέγχου, δεν θα υπάγεται λειτουργικά στην πολιτική ηγεσία, θα ελέγχεται από τη Βουλή, θα αναδεικνύεται από αυξημένη πλειοψηφία από κοινοβουλευτική επιτροπή.

Γεραπετρίτης: Αθέμιτος πατερναλισμός ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι έχασε τις εκλογές λόγω της παρέμβασης των ΜΜΕ

«Η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει στο ευρωσύστημα και κατά τούτο δεν μπορεί να επιβληθεί οτιδήποτε σε αυτήν. Επομένως η ΤτΕ είναι άλλης τάξεως ζήτημα σε σχέση με μια αρχή η οποία δεν είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη Βασιλική Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Το τι έχει συμβεί σε σχέση με το Ελληνικό θα το δείτε πολύ σύντομα, διότι πολύ σύντομα θα δείτε να εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που είχαν ανάσχεση, εκ του γεγονότος ότι υπήρχαν μέσα στην κυβέρνηση αντικρουόμενες λογικές, σε ό,τι αφορά τους συναρμόδιους υπουργούς», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης αναφορικά με τν επένδυση στο Ελληνικό, σημειώνοντας μάλιστα ότι, αντιθέτως, πρώτο δείγμα γραφής, την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης της ΝΔ, ήταν οι μπουλντόζες στο Μάτι, «εκεί που έναν χρόνο έμεναν αδρανή υλικά που αποτελούσαν εύφλεκτη ύλη».

Για την αναφορά του κ. Τσίπρα περί υπέρογκων συντάξεων (σ.σ. ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει ένα όνομα συνταξιούχου που έλαβε υπέρογκη σύνταξη), ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι «οι υπέρογκες συντάξεις δεν εξεδόθησαν διότι το υπουργείο Εργασίας πρόλαβε και δεν τις εξέδωσε αν και είχαν δρομολογηθεί».

Σχολίασε επίσης ότι «συνιστά αθέμιτο πατερναλισμό που υποβαθμίζει βαθύτατα τον ελληνικό λαό», ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι έχασε τις εκλογές λόγω της παρέμβασης των μέσων Ενημέρωσης. «Ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει πάτρωνες. Ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του και με το πως αντιλαμβάνεται το μέλλον του», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς τα ζητήματα του νομοσχεδίου για τι επιτελικό κράτος, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο νόμος 4369/2016 τον οποίο επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως νομοσχέδιο τομή για την αποκομματικοποίηση, ήταν ενεργός επί τρία χρόνια και παρήγαγε έναν γενικό γραμματέα, διότι είχαν εκκινήσει προκηρύξεις οι οποίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίστηκαν φωτογραφικές και επεστράφησαν και διότι δεν ήταν μια διαδικασία ΑΣΕΠ, αλλά μια διαδικασία που το ΑΣΕΠ πρότεινε 3 από έναν κατάλογο και στο τέλος επέλεγε ο υπουργός.

Άλωση του κράτους, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είπε ο Τσίπρας

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε την πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει: «Κρατώ τη δήλωσή σας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να πετύχει. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη, με το ότι ούτε μια στο εκατομμύριο, δεν θα χάνατε τις εκλογές».

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, όπως ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Οι μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση

«Μέσα από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημόσια διοίκηση διασφαλίστηκε, για πρώτη φορά, ένα αξιοκρατικό σύστημα», ανέφερε στην παρέμβασή της απόψε στην Ολομέλεια, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως σημείωσε, «για πρώτη φορά εισήχθη αξιοκρατικό σύστημα και για τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εισήχθη το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, για πρώτη φορά υπάρχουν ψηφιακά οργανογράμματα θέσεων, υπάρχει αξιολόγηση, όχι τιμωρητική που οδηγούσε σε διαθεσιμότητα και σε απολύσεις, ενώ μετά από 10 χρόνια έγιναν, για πρώτη φορά αξιοκρατικές κρίσεις στο Δημόσιο».

Η απογραφή

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, είπε ότι μέχρι το 2014, καταγράφονταν, ως μετακλητοί, μόνο οι θέσεις των γραμματέων των υπουργείων, δεν υπήρχε απογραφή για τους υπόλοιπους μετακλητούς. «Για λόγους πλήρους διαφάνειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην απογραφή που τηρείται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά το 2015, έβαλε όλους τους μετακλητούς που ήταν παντού. Γι’ αυτό εμφανιζόταν αύξηση των μετακλητών, παντού και όχι γιατί αυξήθηκαν οι μετακλητοί», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Εγώ ως υπουργός είχα 12 μετακλητούς στο γραφείο μου και ο κ. Μητσοτάκης άφησε 53 μετακλητούς. Τώρα όμως υπάρχει πλήρης διαφάνεια και καταγραφή».

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και υπογράμμισε ότι, κατά τρόπο απαράδεκτο, επιλέγει η κυβέρνηση να εισάγει μεταβατική διάταξη για τον ορισμό του επικεφαλής. «Αν η κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχουν σκιές πίσω από αυτή την Αρχή Διαφάνειας, ας κάνει εξ αρχής τον διορισμό και να έχει επικεφαλής με αυξημένη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Όπως πάντως υπενθύμισε ο υπουργός Επικρατείας, ο επικεφαλής δεν θα είναι με διορισμό από τον πρωθυπουργό αλλά την απόφαση θα λάβει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας για τη Βασιλική Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ότι «υπάρχει θεσμικό θέμα, διότι δεν μπορεί να ψηφίζεται μια τροπολογία για μια Αρχή για την οποία υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία αναφορικά με τα θέματα Ανταγωνισμού και να εισάγει αναδρομικώς κωλύματα». Προέβλεψε δε ότι θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία «διότι υπάρχει ωμή παραβίαση στη θεσμική λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής και μάλιστα με αναδρομικότητα».

Για το Ελληνικό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρατήρησε ότι, μετά τις εκλογές, ήρθε αλλαγή όρων δόμησης ενώ υπάρχει και αντιδεοντολογική σύγκρουση συμφερόντων με υφυπουργό που είναι πρώην σύμβουλος της Lamda Developement.

«Φρένο» στα «χρυσά» εφάπαξ που δόθηκαν κατά παράβαση του νόμου ανακοίνωσε ο Μηταράκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: