Στο Μπιαρίτς ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών με πρόσκληση Μακρόν. “Ουδέν σχόλιο” από Τραμπ

File Photo: Οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωναϊό θα συζητηθούν στη G7. EPA, LUDOVIC MARIN




Ιρανικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα στην Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου συναντώνται οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7). Το αεροσκάφος μετέφερε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ  ο οποίος, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής Προεδρία αμέσως ενεπλάκη σε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Russia Today, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στη Γαλλία ύστερα από πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος φιλοδοξεί να επαναφέρει στη ζωή τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν. Ο Ζαρίφ, πάντως δεν σκοπεύει να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τεχεράνης.

Η συμφωνία του 2015 κατέρρευσε όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς τον περασμένο Μάιο, αφήνοντας τους Ευρωπαίους εταίρους τους να αγωνίζονται για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με την Τεχεράνη. Η Ουάσιγκτον δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη θέση τους με τους συνεχείς γύρους κυρώσεων αλλά και με την στρατιωτική ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ να φουντώνει στον Περσικό Κόλπο.

“Ο Ζαρίφ θα μεταφέρει την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έχει στόχο τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης”, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

“Ο Ζαρίφ ήρθε την Παρασκευή στο Παρίσι με ιρανικές προτάσεις που προφανώς θα πρέπει να βελτιωθούν. Χθες έγιναν αρκετές συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της Ομάδας και είναι σημαντικό τώρα να ενημερωθεί ο Ζαρίφ ώστε να συνεχίσει να μειώνεται το χάσμα…σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσαμε να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να δημιουργήσουμε χώρο για τις διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσε η πηγή.Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε ως προτεραιότητα της διάσκεψης της G7 την επανέναρξη του διαλόγου με την Τεχεράνη. Είχε ήδη συναντηθεί με τον Ζαρίφ την Παρασκευή ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.

Όμως, παρότι αρχικά έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να αναθέσουν στον Μακρόν να επιδώσει κοινή δήλωση στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι “δεν συζήτησε αυτό το θέμα”…

Έτσι, λίγη ώρα αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίστηκε να ανασκευάζει τις δηλώσεις του, εμμένοντας ωστόσο στην ανάγκη του διαλόγου.

Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του Ζαρίφ στην Μπιαρίτς, ο Τραμπ απάντησε: “Κανένα σχόλιο”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Russia Today

Διαφωνούν για την στάση έναντι του Ιράν οι G7: ανάγκασε τον Μακρόν σε αναδίπλωση ο Τραμπ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: