Σε ύψη ρεκόρ η νοσταλγία της Σοβιετικής Ένωσης και του Σταλινισμού στην Ρωσία

File photo:Αυξάνεται η νοσταλγία των Ρώσων για το Σοβιετικό καθεστώς EPA, MAXIM SHIPENKOV




Σε μια ακόμη δημοσκόπηση, οι πολίτες της Ρωσίας δείχνουν να προτιμούν το Σοβιετικό Καθεστώς από την διακυβέρνηση Πούτιν. Πιστεύουν  μάλιστα ότι μέχρι και την εποχή Μπρέζνιεφ,  το καθεστώς “ήταν πολύ πιο κοντά στον κόσμο”, απ’ ότι συμβαίνει σήμερα με μια εξουσία την οποία χαρακτηρίζουν “γραφειοκρατική, διεφθαρμένη και εγκληματική”.

Οι Ρώσοι εδώ και χρόνια εκφράζουν θετική γνώμη για την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά όπως αναφέρουν οι Moscow Times, η “σοβιετική” και η “σταλινική νοσταλγία” φτάνουν τους τελευταίους μήνες σε ύψη ρεκόρ. Την ίδια ώρα η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν δοκιμάζεται εν μέσω γενικευμένης φτώχειας και αναταραχής λόγω των επικείμενων αλλαγών στο καθεστώς των συντάξεων

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Levada που δημοσιεύθηκε σήμερα, τo 29% των Ρώσων θεωρεί ότι το καθεστώς της ΕΣΣΔ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έως τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ήταν “πιο κοντά στον κόσμο”, επιλέγοντας ανάμεσα σε διάφορες επιλογές απαντήσεων. Ένα 25% χαρακτηρίζει “ισχυρό και σθεναρό” το καθεστώς, ένα 22% “δίκαιο” κι ένα 20% “νόμιμο”.

Όταν καλούνται να χαρακτηρίσουν το σημερινό καθεστώς, σε ποσοστό 41% οι Ρώσοι κάνουν χρήση των επιθέτων “εγκληματικό και διεφθαρμένο”, ένα 31% το θεωρεί “μακριά απ’ το λαό και ξένο” προς αυτόν, ενώ ένα 24% το χαρακτηρίζει “γραφειοκρατικό”.

Πηγή: The Moscow Times

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: