Σε πορεία σύγκρουσης ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ για τους Κούρδους: Επιμένει να επιτεθεί στη Συρία…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης την Τρίτη, καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να «εξαλείψει» τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών -μια κίνηση που θεωρείται «απαράδεκτη» από το Πεντάγωνο, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε επανειλημμένα ότι προετοιμάζει μια επίθεση στη Συρία ενάντια στην κουρδική οργάνωση YPG, την οποία υποστήριξαν οι Η.Π.Α. ως την κύρια δύναμη που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος.

  • “Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εξαλείψει όλες τις απειλές κατά της εθνικής της ασφάλειας”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική ομιλία στην Άγκυρα.
  • “Με τη βοήθεια του Θεού, θα υλοποιήσουμε τη διαδικασία που ξεκίνησε με (τις προηγούμενες επιθέσεις στην Συρία) στο επόμενο στάδιο πολύ σύντομα”.

Αξιωματικοί του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας βρίσκονται σήμερα σε πολύ έντονες διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους τους στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, προσπαθώντας να κλειδώσουν μια συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, που θα αναγκάσει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση.

“Είναι σαφές ότι πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μονομερής δράση από τους Τούρκους θα ήταν απαράδεκτη”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ σε δημοσιογράφους στο Τόκιο σε ταξίδι στην Ασία. Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

“Και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να επεξεργαστούμε μαζί τους μια ρύθμιση για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες τους και ελπίζω ότι θα φτάσουμε εκεί … Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε μονομερείς επιδρομές”, ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός.

Μέχρι στιγμής, όμως, η Τουρκία δεν έχει εντυπωσιάσει με τις προτάσεις των ΗΠΑ για τη δημιουργία “ασφαλούς ζώνης”. Οι Τούρκοι λένε ότι οι προτάσεις δεν προβλέπουν την απόσυρση των Τούρκων μαχητών αρκετά μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι το YPG αποτελεί παρακλάδι του Κουρδικού PKK, το οποίο έχει ξεκινήσει μια αιματηρή αποσχιστική επανάσταση στην Τουρκία τα τελευταία 35 χρόνια.

  • “Η Τουρκία αναμένει βήματα από τις ΗΠΑ που είναι κατάλληλα για έναν σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Ερντογάν.
  • “Η εξάλειψη του τρομοκρατικού βάλτου στη βόρεια Συρία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν συχνά τις τελευταίες εβδομάδες εικόνες στρατιωτικών κομβόι που κατευθύνονται προς τη συνοριακή περιοχή, μεταφέροντας εξοπλισμό και μονάδες μάχης.

Η Τουρκία διενήργησε δύο φορές μονομερή εισβολή στη βόρεια Συρία κατά του YPG, το 2016 και το 2018 αντίστοιχα.

Ο Άλνταρ Χαλίλ, κορυφαίος Κούρδος πολιτικός αξιωματούχος στη βορειοανατολική Συρία, είπε στο γαλλικό πρακτορείο AFP τη Δευτέρα ότι «ο Ερντογάν είναι σοβαρός και θα ξεκινήσει μια επίθεση με την πρώτη ευκαιρία».

“Αν η Τουρκία δεν αποθαρρυνθεί και δεν επιτευχθεί συναίνεση για μια διεθνή απόφαση για την αποτροπή της, σίγουρα θα επιτεθεί».

Ο Κάλιλ δήλωσε ότι οι Κούρδοι ήταν «ευέλικτοι» στις ειρηνευτικές συνομιλίες και είχαν προσφέρει μια ζώνη ασφαλείας πέντε χιλιομέτρων, αλλά αυτό απορρίφθηκε από την Τουρκία, η οποία θέλει να ωθήσει το YPG πολύ πιο πίσω από τα σύνορα.

Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να σταματήσει οποιαδήποτε “επίθεση με μια μόνο λέξη … αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να πιέσουν την Τουρκία περισσότερο από ό, τι χρειάζεται”, είπε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Θα αποτρέψουμε τουρκική εισβολή εναντίον των Κούρδων λέει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: