Σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο αντιδρούν για τις πόλεις τους: Άλλες… συνήθειες στα μέρη μας!

Η Λεμεσός της Κύπρου από ψηλά. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Η Amazon αναγκάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο να ακυρώσει τα «επενδυτικά σχέδιά» της στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης, μετά από έντονες αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και κοινωνικών φορέων της περιοχής.

  • Όπως αναφέρθηκε σε αμερικανικά ΜΜΕ, το έργο δίχασε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, αλλά τελικά δεν θα υλοποιηθεί επειδή αντιπρόσωποι του λαού απέδειξαν ότι αντιστέκονται και αγωνίζονται για τις κοινότητές τους και την πόλη τους, ενάντια μάλιστα στον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη, τον ιδρυτή και πρόεδρο της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Πριν λίγες μέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο του Λονδίνου -μετά από βέτο του δημάρχου- απέρριψε αίτημα για ανέγερση ουρανοξύστη ύψους 305 μέτρων, με το όνομα Tulip Tower. Θα ήταν το δεύτερο υψηλότερο κτήριο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Βασικοί λόγοι απόρριψης της αίτησης, όπως ανακοινώθηκε, ήταν «το πολύ περιορισμένο όφελος για τον δήμο, το αρχιτεκτονικό ύφος που δεν είναι τέτοιο, ώστε να δικαιολογεί την εξέχουσα θέση του κτηρίου, η αρνητική αισθητική του επίδραση και το εκρηκτικό πρόβλημα υπερπληθυσμού στην περιοχή».

  • Οι αντιδράσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπου τέτοιου είδους έργα έχουν ταυτιστεί για δεκαετίες με την εικόνα και τον χαρακτήρα αυτών των πόλεων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία συζητήσεων και κινητοποιήσεων για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κύπρο: Οικοδομικά εκτρώματα, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και πλήρης αλλοίωση της αισθητικής των πόλεων, οι οποίες έχουν μια διαφορετική πορεία στον φυσικό τους χώρο και ένα αλλιώτικο ιστορικό και πολιτιστικό χρώμα, σε σχέση με Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μαϊάμι κ.λπ.

Ο πολεοδομικός ανορθολογισμός δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε χαοτικές καταστάσεις σε σχέση με τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια των κυπριακών πόλεων.

  • Ό,τι όμορφο αναδεικνυόταν στο κέντρο της Λευκωσίας επισκιάζεται πλέον με το τερατούργημα της λεγόμενης ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας.
  • Ό,τι όμορφο έγινε ή προγραμματίζεται στο παραλιακό μέτωπο και σε γειτονιές της Λεμεσού χάνεται και ασχημαίνει με τους «ξένους» πύργους και με μια βρώμικη θάλασσα.
  • Ό,τι ωραίο συντρόφευε την παράδοση της Λάρνακας και της Πάφου εξαφανίζεται από άχαρα πολεοδομικά έργα.

Ο παρεμβατικός ρόλος πολιτών, αρμόδιων Αρχών και δημοτικών συμβουλίων σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις αποδείχθηκε σε αρκετές περιπτώσεις ότι είναι χρήσιμος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Οι αντιδράσεις σε προτεινόμενα έργα που δεν είναι αρεστά στην πλειοψηφία των πολιτών επειδή δεν συνάδουν με το τοπίο ή επειδή εξυπηρετούν μεμονωμένα συμφέροντα σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων, πιάνουν τόπο και οδηγούν στην ακύρωση ή στην τροποποίησή τους.

Σίγουρα, κάθε πόλη μετασχηματίζεται στην πορεία του χρόνου, ανταποκρινόμενη στις νέες ανάγκες (οικονομικές, οικιστικές), αλλά με βάση μια ολοκληρωμένη στρατηγική και με πρωταρχικά στοιχεία την αισθητική και περιβαλλοντολογική αναβάθμιση του αστικού χώρου. Στην Κύπρο, όμως, φαίνεται ότι επικρατούν άλλες… συνήθειες και άλλες πρακτικές.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ποιος μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ; Η οικονομία, το κλίμα ή μια μεγάλη κρίση;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: