Σε ισχύ η λίστα των ΜΟΕ της Λευκωσίας, λέει κυβερνητική πηγή εν όψει συνάντησης με Ακιντζί

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Συνεχίζεται η διαδικασία υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών ή εξέτασης άλλων πιθανών μέτρων στο επίπεδο των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή ενόψει της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου.

Σημείωσε πως ο κατάλογος με τα ΜΟΕ που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την άτυπη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου είναι εκεί και δεν έχει αναιρεθεί.

  • Έγιναν κάποια βήματα. Κάποια μέτρα ολοκληρώθηκαν και έχουν ανακοινωθεί κάποια άλλα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Επεσήμανε πως ένα από τα μέτρα του οποίου αναμένεται σύντομα η υλοποίηση αφορά την ανταλλαγή έργων τέχνης και αρχειακού υλικού του ΡΙΚ, θέμα που χειρίζεται η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.
  • Ερωτηθείσα για το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, που περιλαμβάνεται στα ΜΟΕ που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η ίδια πηγή επεσήμανε πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις κινήσεις της τ/κ πλευράς το θέμα έχει αναχθεί σε πολιτικό επίπεδο πολύ ψηλότερο από εκείνο που ετίθετο μέχρι πρότινος και δεν αφορά μόνο την κατάρτιση πχ μιας Τεχνικής Επιτροπής που θα μπορούσε να ασχοληθεί με την ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων, σημειώνοντας πως “μιλούμε πλέον για παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας”. Πρόσθεσε παράλληλα πως δεν έχει αναιρεθεί οτιδήποτε από τις προτάσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης προς και από τα κατεχόμενα, η ίδια πηγή υπενθύμισε τη διάνοιξη δύο σημείων διέλευσης τον περασμένο Νοέμβριο, σε Δερύνεια και Απλίκι-Λεύκα. Πρόσθεσε πως από τη δική μας πλευρά υπάρχει πάντοτε η επίκληση της ανάγκης να ανοίξουν και σημεία τα οποία εξυπηρετούν τοπικές κοινότητες, όπως στην Αθηαίνου και στα Κόκκινα.

Η τ/κ πλευρά φαίνεται να είναι διστακτική στο να προχωρήσει και έχει αποδυναμωθεί η συζήτηση, επεσήμανε, προσθέτοντας πως γίνεται μια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διάνοιξης των δυο τελευταίων σημείων διέλευσης.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/08/2019

Νέοι λεονταρισμοί Ερντογάν: Δε θα μείνουμε αδιάφοροι σε σαμποτάζ στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: