Με drones και νέα σκάφη οι Ε.Δ. αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Αιγαίου, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για παλαιότερη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Εξωτερικών και Άμυνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Σημαντικές αποφάσεις έλαβε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρεθεί τρόπος αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στο Αιγαίο που βρίσκονται πάλι σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπλοκή και τον πρώτο λόγο σε ένα γενικότερο σχέδιο διευθέτησης του ζητήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες 1.500 άτομα που αιτούνται άσυλο θα μεταφερθούν άμεσα σε δομές ή και ανενεργά στρατόπεδα.

Οι αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, έχουν ως εξής:

  1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
  2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών όπως κάμερες, και drones .
  4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.
  5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.
  6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
  7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού .

Σημειώνεται ότι στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το όλο ζήτημα στις 15 Ιουλίου με είχε προσκληθεί ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάτι απόλυτα λογικό εφόσον μπορούσε να αντιμετωπισθεί με τα καθ ύλην αρμόδια υπουργεία, ώστε οι ΕΔ να ασχοληθούν μόνο με την αποστολή τους σε μια τόσο τεταμένη περίοδο.

Στο πλαίσιο όμως της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, στις 29 Αυγούστου διέμεναν σε 32 δομές διαχείρισης ΕΔ, 36.301 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 27.012 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για στις 29 Αυγούστου ανέλαβαν το έργο της παροχής 21.110 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 202 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Ωστόσο, τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον τομέα της μετανάστευσης έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Η αποβίβαση ούτε λίγο ούτε πολύ ενός “τάγματος” από 500 μετανάστες στην Λέσβο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν ταυτόχρονα με 13 βάρκες, είναι κάτι που χρήζει άλλου είδους διευθέτησης, ειδικά δε με τα όσα διαμηνύει ο Ερντογάν περί “αυξησης των προσφυγικών ροών”. Σε κάθε περίπτωση το “κλείδωμα” των θαλασσσίων “οδών” του Αιγαίου ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Φυσικά στην παρούσα φάση και με την πολυεπίπεδη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, οι ΕΔ θα παραμείνουν επικεντρωμένες στην πρωταρχική αποστολή τους που είναι η εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

HELLAS JOURNAL

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για το προσφυγικό: Κρίσιμη κατάσταση που απαιτεί άμεσες λύσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: