Σε χρόνο ρεκόρ 400.000 πρόσφυγες έχουν βρει δουλειά στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα

Germany, prosfyges, agora ergasias, rekor, ergasia. Photo: Pixabay.com




Ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν ενσωματώνονται οι πρόσφυγες του κύματος του 2015 στην γερμανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου για την Έρευνα της Απασχόλησης (ΙΑΒ), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Χέρμπερτ Μπρύκερ, περίπου 400.000 πρόσφυγες εργάζονται στην Γερμανία, αριθμός ο οποίος, όπως δηλώνει, ξεπερνά κάθε προσδοκία, ειδικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για τους πρόσφυγες μετά την κρίση στα Βαλκάνια κατά την δεκαετία του ’90.

Το ΙΑΒ είναι «ικανοποιημένο με τους αριθμούς, ιδίως διότι οι συνθήκες για τους πρόσφυγες το 2015 ήταν εξαιρετικά δύσκολες, εν μέρει επειδή τα γερμανικά είναι δύσκολη γλώσσα για τους αραβόφωνους», δηλώνει ο κ. Μπρύκερ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περίπου το 36% των προσφύγων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών, δηλαδή περίπου 380.000 – 400.000 άνθρωποι, έχουν ήδη ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο να φθάσει στο 40%.

«Αυτό θα σημαίνει ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας κατά ένα έτος γρηγορότερα από ό,τι είχε συμβεί με παλαιότερα προσφυγικά ρεύματα προς την Γερμανία», επισημαίνεται.

Από τους ίδιους τους ερευνητές διευκρινίζεται πάντως ότι πολλοί πρόσφυγες απασχολούνται ως προσωρινοί εργαζόμενοι με σχετικά χαμηλές αποδοχές.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων σε θέσεις εργασίας στην γαστρονομία, στην ασφάλεια, στις κατασκευές και στην καθαριότητα», αναφέρεται στην έρευνα, ενώ το 50% των εργαζόμενων κατέχουν θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού.

«Το ποσοστό είναι μάλλον απροσδόκητα υψηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο ένας στους πέντε πρόσφυγες ήταν κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης στην χώρα του», αναφέρει ο κ. Μπρύκερ.

Επιπλέον, το 8% των προσφύγων που έφθασαν στην Γερμανία από το 2015 και μετά, κατέχει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όπως γιατρών ή μηχανικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: