Ρωσική ανασκαφή ρίχνει φως στην “εξαφάνιση” του αγαπημένου στρατηγού του Ναπολέοντα

File photo: Ο σκελετός που ανακαλύφθηκε στο Σμολένσκ της Ρωσίας , δίπλα στο πορτραίτο του στρατηγού Γκουνταν. Photo via Facebook@Pierre Malinowski




Ρώσοι και Γάλλοι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται να αποκαλύψουν κατά πόσον ένας ακρωτηριασμένος σκελετός  που βρέθηκε στη δυτική Ρωσία λύνει το προαιώνιο μυστήριο που αφορά στον αγαπημένο στρατηγό του Ναπολέοντα ο οποίος πέθανε λίγο πριν αποχωρήσει ηττημένος ο Αυτοκράτορας από την εκστρατεία του στη Ρωσία, το 1812.

Ο Σαρλ Ετιέν Γκουντάν πέθανε σε ηλικία 44 χρόνων. Χτυπήθηκε από  βλήμα κανονιού στην διάρκεια της καταστροφικής όπως αποδείχθηκε γαλλικής εισβολής στην Ρωσία, το 1812 και χρειάστηκε να του ακρωτηριάσουν το ένα πόδι. Πέθανε τρεις μέρες μετά από γάγγραινα.

Τα αποτελέσματα του τεστ DNA που έγινε στον σκελετό ο οποίος ανακαλύφθηκε στην πόλη Σμολένσκ της δυτικής Ρωσίας, αναμένεται να ανακοινωθούν από μέρα σε μέρα.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τον σκελετό μέσα σε ξύλινο φέρετρο σ’ ένα πάρκο κάτω από τα θεμέλια κτιρίου, τον περασμένο Ιούλιο. Όπως σημειώνουν, ο σκελετός δείχνει ίχνη τραυμάτων παρόμοιων με αυτά που είχε υποστεί ό Γκουντάν, βετεράνος τόσο της Γαλλικής Επανάστασης όσο και των Ναπολεόντειων Πολέμων.

Όταν πέθανε ο Γκουντάν, ο γαλλικός στρατός απομάκρυνε την καρδιά από το άψυχο σώμα. Μεταφέρθηκε και θάφτηκε στο Παρίσι. Όμως, μέχρι σήμερα η τύχη του σκελετού παρέμενε άγνωστη.

“Με το που είδα ότι ο σκελετός έχει ένα πόδι, ήξερα πως βρήκαμε τον άνθρωπό μας”΄, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP .

Μια προκαταρκτική έρευνα κατέληξε ότι ο σκελετός ανήκει σε άνδρας ηλικίας 40 έως 45 ετών.

Η πιο πρόσφατη έρευνα για τα λείψανα του Γκουντάν ξεκίνησε τον περασμένο Μάϊο και επικεφαλής της είναι ο Πιέρ Μαλινόβσκι, ιστορικός τον οποίο στηρίζει το Κρεμλίνο. Στο Facebook o Μαλινόβσκι δείχνει βέβαιος για την ανακάλυψη των λειψάνων του Γκουντάν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα απομνημονεύματα του Λουί Νικολά Νταβού, ενός άλλους στρατηγού της ναπολεόντειας εποχής, ο οποίος οργάνωσε την κηδεία του Γκουντάν και περιγράφει την τοποθεσία. Στη συνέχεια ακολουθώντας και άλλες μαρτυρίες, έφτασαν στο φέρετρο.

Ο Γκουντάν, ο οποίος πέθανε στις 22 Αυγούστου του 1812, αποφοίτησε από την ίδια στρατιωτική σχολή με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και πιστεύεται ότι ήταν ένας απ’ τους αγαπημένους στρατηγούς του Αυτοκράτορα.

Μια προτομή του υπάρχει στις Βερσαλίες, το όνομά του είναι χαραγμένο στην Αψίδα του Θριάμβου και επίσης υπάρχει μια οδός με το όνομά του στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από BBC

Τσιτσάνεια 2019: Μουσική παράσταση αφιερωμένη στους Απόστολο και Κώστα Καλδάρα

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: