Ρωσικά μαχητικά S-35 εξανάγκασαν F-16 της Τουρκίας να φύγει από τον εναέριο χώρο της Συρίας

File Photo: Ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα Sukhoi Su-35 S. EPA, SERGEI ILNITSKY




Ρωσικά μαχητικά Su-35S φέρονται να αναχαίτισαν ένα τουρκικό αεροσκάφος F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και το ανάγκασαν να εγκαταλείψει τον Συριακό εναέριο χώρο, μετέδωσε η ιστοσελίδα Al-Masdar News, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Πράβντα.

Η πληροφορία μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα ή την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς το τουρκικό μαχητικό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον ουρανό πάνω από την πόλη Idlib αφού κάλυψε μία απόσταση 30-40 χιλιομέτρων. Αυτό δείχνει ότι οι Τούρκοι πιλότοι είτε έλαβαν προειδοποίηση από τη Ρωσία είτε είδαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε οθόνες των ραντάρ τους.

Μετά το περιστατικό, τα ρωσικά μαχητικά Su-35 πέταξαν στην περιοχή της πόλης Khan Shaykhun. Λέγεται ότι τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Hmeymim για να αποτρέψουν το τουρκικό αεροπλάνο από «περιπετειώδεις» ενέργειες. Δεν έχουν αναφερθεί άλλες λεπτομέρειες.

Ως γνωστό, στις 19 Αυγούστου, η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας χτύπησε μια αποστολή από τουρκικά στρατιωτικά οχήματα που εισέβαλαν στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Τα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού του τουρκικού στρατού διέσχισαν τα συριακά σύνορα και εισήλθαν στην πόλη Sarakib στις 19 Αυγούστου. Τα στρατιωτικά οχήματα είχαν προορισμό την πόλη Khan Shaykhun.

Η ζώνη αποκλιμάκωσης στην πόλη Idlib είναι μία από τις τέσσερις ζώνες απαγόρευσης της κλιμάκωσης στη Συρία, η οποία δημιουργήθηκε από τη Ρωσία και την Τουρκία το 2017. Το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της εξακολουθεί να μην είναι αποστρατιωτικοποιημένο και παραμένει υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Hayat Tahrir al-sham (HTS), που δημιουργήθηκε με βάση τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Jabhat al-Nusra και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση.

Την αρχική πληροφορία μετέδωσε ο ρωσικός ιστότοπος Avia.pro 

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις των τρομοκρατών της οργάνωσης Hayat Tahrir Al-Sham στο Idlib θα συντριβούν και η Τουρκία έχει ειδοποιηθεί γι ‘αυτό.

“Από κοινού με τους Τούρκους συναδέλφους μας, για να σταματήσουμε τις τακτικές παραβιάσεις από αυτούς τους τρομοκράτες του καθεστώτος παύσης των εχθροπραξιών, αν και δεν επεκτείνεται σε αυτούς, έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν εκτελούν επιθέσεις από αυτή τη ζώνη, αυή αυστηρά θα καταστέλλεται. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αυτές οι προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις συνομιλίες του με τον ομόλογό του της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey.

Κάτι δεν πάει καλά στις συνομιλίες Τουρκίας και ΗΠΑ για τη “ζώνη ασφαλείας”: Απειλεί η Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: