Ρωσία: Ο πρώτος στον κόσμο πλωτός πυρηνικός σταθμός άρχισε το ταξίδι του στην Αρκτική[video]

File photo: Ο ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός. Photo via [email protected]
Ο  πρώτος στον κόσμο πλωτός πυρηνικός σταθμός, ο οποίος κατασκευάστηκε από την Ρωσία,  απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι του Μουρμάνσκ στην Αρκτική για να παράσχει ενέργεια σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες της χώρας, πυροδοτώντας περιβαλλοντικές ανησυχίες. “Πυρηνικό Τιτανικό” ονομάζει η Greenpeae τον ρωσικό σταθμό.

Ο σταθμός – ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός στον κόσμο – ο οποίος φέρει την ονομασία «Akademik Lomonosov» (Ακαδημαϊκός Λομονόσοφ) και κατασκευάσθηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, ξεκίνησε για ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων μέσα από τα ύδατα της Αρκτικής για να φθάσει στην περιφέρεια Τσουκότκα, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Βερίγγειου Πορθμού από την Αλάσκα κι αποτελεί μια από τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας.

Ο σταθμός, ο οποίος είναι φορτωμένος με πυρηνικό καύσιμο, θα αντικαταστήσει έναν σταθμό ενέργειας που λειτουργεί με άνθρακα και έναν παλιό πυρηνικό σταθμό που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην πόλη Πεβέκ. Αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Rosatom υπογραμμίζει πως ο σταθμός είναι ασφαλής και μπορεί να χρησιμεύσει ως μια νέα πηγή ενέργειας για τις πιο απομονωμένες κοινότητες του πλανήτη, όμως περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον κίνδυνο πυρηνικών ατυχημάτων.

H Greenpeace έχει αποκαλέσει τον σταθμό «πυρηνικό Τιτανικό».

«Πιστεύουμε πως ένας πλωτός σταθμός πυρηνικής ενέργειας είναι ένας υπερβολικά ριψοκίνδυνος και δαπανηρός τρόπος για να έχεις ενέργεια», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Ρασίντ Αλίμοφ της Greenpeace.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μονάδα δεν κατασκευάσθηκε με στόχο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τσουκότκα, αλλά μάλλον για να χρησιμεύσει ως μοντέλο για πιθανούς ξένους αγοραστές.

Η Rosatom δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Russia Today

 

Ανθρωπόμορφο ρομπότ ταξιδεύει στη θέση του κυβερνήτη σε ρωσικό διαστημικό σκάφος

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal