File Photo: Η Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Η πρώτη πραγματικά σκληρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Το μενού της συζήτησης αφορούσε στο πανεπιστημιακό άσυλο, στην επιτροπή ανταγωνισμού και στην κυρία Βασιλική Θάνου, στην ΕΥΠ και τον νέο της αρχηγό.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διάταξη για το άσυλο αλλά η κορύφωση της αντιπαράθεσης σημειώθηκε σε ότι αφορά στην περίπτωση της προέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου και στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση διάταξη για τα ασυμβίβαστα που θα επιφέρει την αντικατάστασή της.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η κυρία Θάνου θα αντικατασταθεί σε κάθε περίπτωση και ότι θα ενημερώσει την αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν για το «ποιόν» της.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η αντικατάσταση της κυρίας Θάνου γίνεται επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα η επιτροπή έχει βγάλει από τα συρτάρια και ερευνά πολύ σημαντικές υποθέσεις μεταξύ των οποίων ενός επιχειρηματία που ελέγχει πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης αλλά και το πρακτορείο διανομής. Μίλησε μάλιστα, χωρίς να κατονομάσει το πρόσωπο του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη τον οποίο καθαρά φωτογράφησε, για συγγενικές σχέσεις με την οικογένεια του πρωθυπουργού αλλά και για οικονομικές χορηγίες στη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο και στο γεγονός ότι είχε υπηρετήσει στο παρελθόν, πριν γίνει πρόεδρος του ΣτΕ, στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν ήταν πρωθυπουργός, τη δεκαετία του 1990. Και αναρωτήθηκε αν στη δική του περίπτωση δεν ισχύει το ασιμβίβαστο που ισχύει για την κυρία Θάνου.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Πικραμμένου ο οποίος ζητώντας το λόγο επί προσωπικού ανέφερε ότι εστάλη από το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού το 1991 και έγινε πρόεδρος του ΣτΕ το 2009, δηλαδή μετά από 18 χρόνια.

Σε ότι αφορά την ενασχόλησή του με την πολιτική ο κ. Πικραμμένος δήλωσε ότι δεν ήταν επιλογή του να ασχοληθεί με την πολιτική και ότι αυτό αποτελεί έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, μιλώντας για την κ. Θάνου αμφισβήτησε την πρακτική της στην επιτροπή ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι θα ελεγχθεί γι αυτό από την Κομισιόν παρά το γεγονός ότι έβγαζε αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων για να μην γίνει έλεγχος.

Απαντώντας από τη δική του πλευρά ο κ. Τσίπρας είπε αναφερόμενος στην παρέμβαση του κ. Πικραμμένου ότι αποκάλυψε το ρόλο της τροπολογίας και διευκρίνισε ότι η κυρία Θάνου έβγαλε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για το πρακτορείο διανομής Άργος γιατί υπήρχε πρόβλημα παραγραφής.

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κ. Πικραμμένος εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο με απόφαση της δικαιοσύνης «ενώ η κ. Θάνου επιλέχθηκε από εσάς μια μέρα πριν βγει στη σύνταξη» είπε και πρόσθεσε ότι και η τοποθέτηση της κ. Θάνου στην προεδρεία του Αρείου Πάγου γεννά ερωτηματικά καθώς επιλέχθηκε τρεις τα χαράματα μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα παρακάμπτοντας την επετηρίδα.

Στη συνέχεια και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ότι τον Παναγιώτη Πικραμμένο τον οδήγησε στη Δικαιοσύνη ο νόμος Περί ευθύνης υπουργών, τον εγκάλεσε για υποκρισία και θράσος καθώς δίπλα του καθόταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος όπως είπε ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε αυτόν τον επαίσχυντο νόμο για να γλυτώσει την απόφαση της βουλής για άρση της ασυλίας του.

Για το ζήτημα της Novartis σημείωσε ότι δεν κατηγόρησε ποτέ δικαστές για σκευωρία, αλλά για σκευωρία κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό. «Η σκευωρία δεν ήταν δικαστική ήταν πολιτική» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος για τον νέο διοικητής της ΕΥΠ είπε ότι θα του ζητήσει να προσέλθει στη βουλή και να την ενημερώσει.

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: