File photo: Οι νέες αρμοδιότητες περιλαμβάνονται σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΑΡΘΡΟ της ιστοσελίδας DEFENCE POINT
Με την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, με τα σχόλια να είναι κατά πλειοψηφία θετικά, ήταν η επιλογή προσώπων με εντυπωσιακά τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους σημειώματα.
Σκοπός ήταν η επάνδρωση κρισίμων θέσεων στα υπουργεία, σε μια προσπάθεια οι αποφάσεις να λαμβάνονται με “τεχνοκρατική επάρκεια”. Συχνά πυκνά, η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση και τα στελέχη της, ότι άφηναν πολύ τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις (σ.σ. τις ονόμαζε και ιδεοληψίες) να επηρεάζουν την κρίση τους, με αποτέλεσμα πλειάδα λανθασμένων αποφάσεων.
Για να είμαστε όσο το δυνατόν αντικειμενικοί, πρόβλημα με την εκπλήρωση των κατά νόμο τυπικών προσόντων του νέου διοικητή, κατά τα φαινόμενα υπάρχει. Τα πτυχία που επικαλείται στο βιογραφικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν έχουν δοθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ώστε να ελεγχθούν. Τα πράγματα είναι απλά και ο νέος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου θα έχει βάλει το πρώτο αυτογκόλ της θητείας του εάν δεν προσέξει τον χειρισμό.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ πρέπει να διαθέτει πτυχίο Πανεπιστημίου. Στο άρθρο 9 παράγραφος 3 του νόμου 3649/2008 περί «ΕΥΠ και άλλες διατάξεις», ορίζει ρητά ότι «για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Ως Διοικητής μπορεί να ορισθεί και δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος του δημόσιου τομέα».
Ό,τι και να κάνουν δηλαδή, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: Ο κύριος Κοντολέων εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες, πάντα όσον αφορά τα τυπικά προσόντα:
Ό,τι και να ισχύει, εάν το πρώτο λάθος είναι η μη ενημέρωση του πρωθυπουργού για την “κακοτοπιά”, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δεύτερο θα είναι η επιμονή για κάλυψη της “αστοχίας” πάση θυσία. Αυτή η επιλογή θα οδηγήσει σε νέα λάθη και στο τέλος η κατάσταση θα μπορούσε να τεθεί ακόμα και εκτός ελέγχου. Τουλάχιστον ας ψήφιζαν πρώτα άλλον νόμο και στη συνέχεια να ανακοίνωναν τον εκλεκτό! Αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες, είναι τουλάχιστον φαιδρό.
Λέγοντας “αστοχία” την εννοούμε πάντα με βάση τα τυπικά προσόντα, καθότι τα ουσιαστικά κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ίσως στο Μαξίμου να ποντάρουν στην απόλυτη – πολιτικά – ισχύ που διαθέτουν αυτή την περίοδο, με τον αντίπαλό του να προσπαθεί να ανασυνταχθεί και την ελληνική κοινωνία να μην τείνει ευήκοον ους στον αντιπολιτευτικό λόγο, προσφέροντας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μια περίοδο “ασυλίας”.
Από εκεί και πέρα αρχίζει ο ορυμαγδός του παρασκηνίου, τα κουτσομπολιά και οι πάσης φύσεως διαρροές. Ήδη συζητιέται ότι -φερόμενες ως- επαφές του νέου διοικητή με τον εφοπλιστικό κυρίως αλλά και άλλων τομέων επιχειρηματικό κόσμο, έπαιξαν ρόλο στην επιλογή του. Αποδείξεις; Από ελάχιστες ως καθόλου. Σε γνώση μας τουλάχιστον.
Είναι εύσχημο το σενάριο με βάση τη μέχρι τώρα επαγγελματική διαδρομή του νέου διοικητή; Το να έχει τις επαφές ναι! Το να έπαιξαν ρόλο… πού να ξέρεις; Οι ίδιες πηγές συζητούν το πόσο “κακοκάρδισε ο Κυριάκος πανίσχυρα τζάκια με τις επιλογές που έκανε στην κυβέρνηση”. Προνομιακές σχέσεις με άλλους; Πώς να απαντηθεί αυτή η ερώτηση με βεβαιότητα;
Από τον Μάρτιο του 1999 μέχρι τον Ιούλιο του 2009, η ΕΥΠ διοικήθηκε από δυο πρέσβεις. Τον Παύλο Αποστολίδη (μέχρι τον Νοέμβριο του 2004) και τον Ιωάννη Κοραντή (έφυγε τον Ιούλιο του 2009).
Μετά δε την τρίμηνη μεταβατική διοίκηση του τόσο γνωστού τα τελευταία χρόνια για πλειάδα λόγων, εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ακολούθησε άλλος ένας πρέσβης, ο Κωνσταντίνος Μπίκας που υπηρέτησε από τα μέσα Οκτωβρίου του 2009, μέχρι τις 19 Ιουλίου του 2012.
Έστω εκ των υστέρων, δεν θα ήταν μια πιο ορθολογική επιλογή π.χ. η τοποθέτηση του πρέσβη Αναστάσιου Μητσιάλη ως διοικητή και όχι υποδιοικητή; Τουλάχιστον στο επίπεδο των τυπικών προσόντων, νομίζουμε πως δεν θα μπορούσε κανείς να πει το οτιδήποτε.
Κατά συνέπεια, πώς ακριβώς θα συνεχίσει να εκπροσωπείται η χώρα σε αυτό το επίπεδο; Οι υπόλοιπες χώρες θα εμπλέκουν τον επικεφαλής των μυστικών τους υπηρεσιών, κι εμείς οι “ψαγμένοι” Έλληνες θα στέλνουμε τον τρίτο στην ιεραρχία; Ή θα πηγαίνουν μαζί; Δυο δυο σαν τους Χιώτες;
Το επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών είναι το πραγματικό παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής και στη σημερινή συγκυρία, αυτό το παρασκήνιο ασχολείται πολύ με τη “γειτονιά” της Ελλάδας, η οποία πρέπει να δηλώνει απαραιτήτως παρόν.
Είναι απλώς γελοίο.
Η επιχειρησιακή εμπειρία και οι πραγματικές ακτίνες αποκάλυψης στόχων των ρωσικών S-400