“Δική μας δουλειά η ραδιενέργεια στη Ρωσία” λέει το Κρεμλίνο για το black out σε σταθμούς επιτήρησης

File Photo: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην διάρκεια συνάντησής του με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. EPA, GERARD JULIEN / POOL MAXPPP OUT




Το αν λειτουργούν ή όχι οι σταθμοί παρακολούθησης της ραδιενέργειας στη Ρωσία δεν είναι δικό σας θέμα, απάντησε το Κρεμλίνο στον Διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Παράλληλα, αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης επαναλάμβαναν χθεσινή δήλωση του προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με την οποία  «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για το γεγονός ότι σταθμοί παρακολούθησης του επιπέδου της ραδιενέργειας στο ρωσικό έδαφος έχουν σταματήσει να μεταδίδουν στοιχεία μετά το μυστηριώδες στρατιωτικό δυστύχημα της 8ης Αυγούστου.

Ο Οργανισμός για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO), με έδρα την Βιένη, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο κοντινότεροι στην περιοχή της μυστηριώδους έκρηξης ρωσικοί σταθμοί παρακολούθησης βρέθηκαν offline λίγες ημέρες μετά την έκρηξη, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο σταθμοί, δημιουργώντας υποψίες για την ανάμειξη της Ρωσίας σε αυτό.

Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosatom, παραδέχθηκε ότι πυρηνικοί τεχνικοί σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη της 8ης Αυγούστου, η οποία σημειώθηκε κατά την διάρκεια δοκιμής κινητήρα πυραύλου στην Λευκή Θάλασσα στην άπω βόρεια Ρωσία.

Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση σχετικά με τις διαπιστώσεις του CTBTO, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι βέβαιος πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τους σταθμούς παρακολούθησης κάνουν σωστά την δουλειά τους, ενώ δεν διαθέτει πληροφόρηση για το αν και το πώς οι ρωσικοί σταθμοί μεταδίδουν στοιχεία.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε δήλωση που έκανε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας και ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουν οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, όπως γράφουν οι The Moscow Times, η Ρωσία διεμήνυσε στον διεθνή Οργανισμό για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών ότι «δεν είναι δουλειά του» η στρατιωτική δοκιμή που έγινε στις αρχές του μήνα στη βόρεια Ρωσία και ότι η κοινοποίηση των στοιχείων για τα επίπεδα της ραδιενέργεια είναι απολύτως προαιρετική

.Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ επανέλαβε από την πλευρά του ότι η κοινοποίηση στοιχείων στον CTBTO είναι προαιρετική και ότι το δυστύχημα της 8ης Αυγούστου σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τον διεθνή Οργανισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Παράλληλα, πυρηνικοί επιστήμονες τους οποίους επικαλούνται οι The Moscow Times, δήλωναν ότι οι σταθμοί παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας τέθηκαν εκτός λειτουργίας για να αποτρέψουν άλλες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ, απ’ το να βρουν επακριβώς τί ήταν αυτό που εξερράγη στις 8 Αυγούστου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ , Τhe Moscow Times

Η Μόσχα δεν θα παρασυρθεί σε κούρσα εξοπλισμών: Ρωσική απάντηση σε δοκιμή πυραύλου από ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: