Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος: To καταψήφισε η αντιπολίτευση

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης». Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  • Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  • Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Γεραπετρίτης: έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας απέναντι στην ιστορία

“Αισθάνομαι ήσυχη τη συνείδησή μου ότι εισφέρω εκείνο που μπορεί να φέρει μια γνήσια αλλαγή, έναν γνήσιο εκσυγχρονισμό στη χώρα”, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. “Το κάνω μετά λόγου γνώσεως και με την πεποίθηση της ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενεές”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνοντας ότι σήμερα με το νομοσχέδιο γράφονται οι διαδικασίες που οριοθετούν την εξουσία. “Σήμερα, απέναντι στην ιστορία, έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Με καθαρές αρμοδιότητες, με καθαρή ευθύνη και ο πολίτης παραμένει ιδιοκτήτης της εξουσίας”, είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κλείνοντας την συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  • Το 80% στη διοίκηση

Ψηφίζουμε σήμερα μια τομή που συζητούμε επί 45 χρόνια στην Ελλάδα, δηλαδή τη μεταφορά όλης της διοικητικής ύλης όλων των ατομικών πράξεων στη διοίκηση, είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι το 80% της ύλης περνάει στα χέρια της δημοσιοϋπαλληλίας. “Ο υπουργός διατηρεί 100% τις αρμοδιότητές του, έναντι του πρωθυπουργού, διατηρεί τη χάραξη της στρατηγικής του υπουργείο, διατηρεί την κανονιστική αρμοδιότητας που έχει, δηλαδή να εκδίδει κανονιστικές πράξεις κατ΄εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου και μεταφέρεται μόνο η έκδοση ατομικών πράξεων, που εκδίδονται βάσει του νόμου, των διαταγμάτων και των αποφάσεων”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνοντας ότι η γραφειοκρατία, περιστέλλεται, δια νόμου, σε ποσοστό άνω του 50% και επέρχεται βαθύτατη συρρίκνωση των πιθανών εστιών διαφθοράς, διότι πλέον τα ζητήματα που θα είναι κρίσιμα για την παραχώρηση δικαιωμάτων, θα ανάγονται στη διοίκηση.

  • Προσλήψεις στο δημόσιο

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε επίσης ότι επιτέλους το ελληνικό δημόσιο θα είναι εκείνο που θα οργανώνει τις προσλήψεις για το σύνολο του ελληνικού δημοσίου, από τον Μάϊο μήνα, για τον επόμενο χρόνο. “Είναι μια αναγκαία εκσυγχρονιστική μεταρρυθμιστική τομή η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του προγραμματικού κράτους”, είπε ο ίδιος και τόνισε ότι το νομοσχέδιο εισάγει νέους σύγχρονους κλάδους στη δημόσια διοίκηση (κλάδος αναλυτή δημοσίων πολιτικών, κλάδος νομοτεχνών, κλάδος ψηφιακής ανάλυσης).

  • Η επιχειρηματικότητα

“Για πρώτη φορά εισάγεται ο βασικός κανόνας ότι διατάξεις που φέρουν συνέπειες για την επιχειρηματικότητα στη χώρα, δεν θα μπορούν να ισχύουν την επαύριο, αλλά θα πρέπει να καταλείπεται τουλάχιστον δίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, μόνο δύο φορές το χρόνο, την 1η Ιουλίου και την 1η Ιανουαρίου, θα τίθενται σε ισχύ, οι διατάξεις αυτές. Επιτέλους προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

  • Διαφάνεια

Για πρώτη δε φορά, είπε ο υπουργός, εισάγεται επιτροπή δεοντολογίας του πολιτικού προσωπικού της χώρας που θα έχει πλέον την επίβλεψη του τι πράττει το κάθε πολιτικό πρόσωπο, όταν απέρχεται από την πολιτική του θέση, προκειμένου να αποφεύγονται συγκρούσεις συμφερόντων. Η Επιτροπή θα μπορεί να απαγορεύει την άσκηση δραστηριότητας.

  • Παρακολούθηση ρυθμίσεων

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι για πρώτη φορά εισάγεται αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής των ρυθμίσεων. “Ο νόμος δεν έχει αξία μόνο στην προετοιμασία του ή στην εφαρμογή του. Η μεγάλη αξία του νόμου έχει να κάνει με τον τρόπο που αυτός θα εφαρμοστεί”, είπε ο υπουργός.

– Κανονικότητα, γνώση των πολιτών

“Ακούστηκε ο αφορισμός ότι πρόκειται για αντιδημοκρατικό μοντέλο”, είπε επίσης ο υπουργός και πρόσθεσε:

“Η δημοκρατία προϋποθέτει και άλλα πράγματα, εκτός από το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος. Προϋποθέτει κανονικότητα και πρωτίστως διαφάνεια και λογοδοσία”, είπε και επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο έχει προβλεφθεί πως το υπουργικό συμβούλιο, ως συλλογικό σώμα, εγκρίνει ενιαίο κυβερνητικό σχέδιο το Δεκέμβριο, εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια του κάθε υπουργείου και αυτά αναρτώνται και καθίστανται κτήμα των πολιτών.

“Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν ποια είναι η πολιτική η οποία θεσπίζεται κάθε φορά από το υπουργικό συμβούλιο. Έναντι αυτής της πολιτικής θα λογοδοτούν οι υπουργοί. Αυτό είναι η επιτομή της δημοκρατίας”, είπε ο υπουργός.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι μοντέλο για λειτουργικό κράτος είπε ο Μητσοτάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: