Προειδοποιούν οι ΗΠΑ για το Adrian Darya 1: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλευσης απαντά η Αθήνα

File Photo: Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1. EPA, A.CARRASCO RAGEL
Δεν έχει υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα κατάπλευσης του Adrian Darya 1στην Ελλάδα δήλωσε ο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτκής Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας την ενημέρωση που θέλει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) να κατευθύνεται στη χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι παρακολουθείται από τις ελληνικές αρχές από το Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως, ευρύτερα γνωστό ως σύστημα AIS, (Automatic Identification System – AIS).

Το τάνκερ το οποίο κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης, έχει δηλώσει προορισμό την Μεσσηνία.

ΕΞΑΛΛΟΥ: To Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το Υπουργείο Ναυτιλίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιαδήποτε άλλης φύσης αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επικοινωνία διά τις διπλωματικής οδού με την αμερικάνικη πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και δεν απευθύνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Προειδοποίηση από ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Ελλάδα ότι σε περίπτωση υποστήριξης και βοήθειας του Grace 1, αυτό θα σημαίνει στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταβιβάσει την «ισχυρή θέση» τους στην ελληνική κυβέρνηση για ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που ξεκίνησε για την Ελλάδα τη Δευτέρα μετά την απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ και για το οποίο η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις 45 μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη δεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για να βοηθηθεί το συγκεκριμένο ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παρέχει υλική υποστήριξη σε μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση, όπως έχει οριστεί από τις ΗΠΑ.

Η βοήθεια θα μπορούσε να έχει πιθανές εγκληματικές συνέπειες, δήλωσε ο αξιωματούχος. Το Grace 1, μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, και έφυγε από το Γιβραλτάρ αργά την Κυριακή το βράδυ.

Στοιχεία παρακολούθησης πλοίων έδειξαν τη Δευτέρα ότι το πλοίο κατευθυνόταν στο λιμάνι της Καλαμάτας στην Ελλάδα και είχε προγραμματιστεί να φτάσει την επόμενη Κυριακή.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το βυτιοφόρο βοήθησε τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ορίσει ως τρομοκρατική οργάνωση. Το πλοίο μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς και σε όλους τους λιμένες της Μεσογείου, για να αποφύγουν να διευκολύνουν το πετρελαιοφόρο.

Πολύ λυπηρό γεγονός ότι το Γιβραλτάρ επέτρεψε στο ιρανικό τάνκερ να αποπλεύσει, δήλωσε ο Πομπέο

Ενίσχυση των εντάσεων, το Γιβραλτάρ απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, ταξιδεύει σήμερα προς την Ελλάδα αφού άφησε το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία υπηρεσίας που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα μερικές ώρες αφότου το βρετανικό αυτό έδαφος απέρριψε αμερικανικό αίτημα να κρατηθεί περαιτέρω το σκάφος.

Η Βρετανία συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο τον Ιούλιο κοντά στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των εντάσεων στις οδούς της διεθνούς ναυσιπλοΐας για τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω του Κόλπου.

Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε νωρίς σήμερα το πρωί η υπηρεσία Refinitiv που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Η κράτηση του δεξαμενοπλοίου τερματίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ, του πετρελαίου που μεταφέρει και σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή, πως δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό επειδή δεσμεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Το Ιράν δεν θα αποκαλύψει τον προορισμό του τάνκερ εξαιτίας της ισχύος των κυρώσεων των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, ιρανός λιμενικός αξιωματούχος, ο Τζαλίλ Εσλάμι, δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την Φινλανδία «ευτυχής που η περιπέτεια έλαβε τέλος». «Ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε λιγότερη κλιμάκωση».

Ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι το αμερικανικό ένταλμα στερείται νομικής βάσης και ότι στηρίζεται σε πολιτικά κίνητρα για «να προκαλέσει μεγαλύτερη κλιμάκωση».

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο NBC Nightly News, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα αναλάβει στρατιωτική δράση για να τερματίσει την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν θα το κάνουμε. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ τα τελευταία 250 χρόνια. Έχουμε υπερασπισθεί τους εαυτούς μας. Και έχουμε δώσει καλά μαθήματα σε όσους πραγματοποίησαν εισβολές εναντίον μας».

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε την πιθανότητα ανάληψης αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, λέγοντας ότι η συνήθεια των ΗΠΑ να λένε «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» στην προσέγγιση που υιοθετούν απέναντι στο Ιράν παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι το Ιράν δεν μπορεί να αποκαλύψει τον προορισμό του τάνκερ εξαιτίας της ισχύος των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, όταν ρωτήθηκε για το αν οι ΗΠΑ μπορούν να ανανεώσουν το αίτημα για την σύλληψη του πλοίου, δήλωσε: «Μία τέτοια ενέργεια, και ακόμη και η συζήτηση γι΄αυτήν… θα έθετε σε κίνδυνο της ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα».

«Το Ιράν έχει εκδώσει τις αναγκαίες προειδοποιήσεις μέσω των επισήμων διαύλων, ειδικά μέσω της ελβετικής πρεσβείας, προς τους αμερικανούς αξιωματούχους να μην διαπράξουν λάθος, διότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Μουσαβί σε δηλώσεις του στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Με πληροφορίες από Reuters, Hellas Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ στην Ελλάδα: Μην δεχθείτε το Adrian Darya 1, βοηθάτε μία τρομοκρατική οργάνωση

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal