FILE PHOTO: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Α) και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ) κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης MAKS-2019, Μόσχα, Ρωσία, Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019. EPA,MAXIM SHIPENKOV, POOL




Τα φλέγοντα θέματα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών στη Συρία και της εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας τους συζήτησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

σήμερα Τρίτη, 27 Αυγούστου.

  • Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο ανδρών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν στα επόμενα βήματα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία και στην «εξομάλυνση» της κατάστασης στην περιοχή.

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει αντάρτες και ένα τουρκικό στρατιωτικό παρατηρητήριο στη βορειοδυτική Συρία σε μια επίθεση για την ανάκτηση εδαφών και πόλεων που είχαν χάσει στις αρχές του πολέμου.

  • «Μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, σκιαγραφήσαμε κοινά βήματα για την εξουδετέρωση των κρησφύγετων των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ και στην εξομάλυνση της κατάστασης εκεί και σε όλη τη Συρία κατά συνέπεια», είπε ο Πούτιν. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο αίτημα του Ερντογάν για παύση της επίθεσης του συριακού στρατού.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επιθέσεις του συριακού στρατού σε αυτή την επαρχία της Συρίας, που συνορεύει με την τουρκική επικράτεια, έχουν προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση και εγείρουν μια απειλή στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είναι απαράδεκτο οι συριακές δυνάμεις να «σκορπίζουν τον θάνατο σε αμάχους από αέρος και από εδάφους, υπό το πρόσχημα της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία». Επίσης υπογράμμισε το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση των συνόρων της. «Μετέφερα προσωπικά στον καλό μας φίλο κ. Πούτιν την αποφασιστικότητα της χώρας μας σε αυτό το ζήτημα».

Από τον Απρίλιο μαίνεται η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας κατά της επαρχίας Ιντλίμπ, και κατά περιοχών των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπίου, της Χάμας και της Λαττάκειας που είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ. Από τις 8 Αυγούστου, και έπειτα από μήνες αεροπορικών βομβαρδισμών συριακών και ρωσικών δυνάμεων, οι δυνάμεις της Δαμασκού εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση για την ανακατάληψη των εδαφών αυτών.

Πρόθεση συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των πολεμικών αεροσκαφών.

  • «Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συναδελφικότητα (με την Ρωσία) σε πολλούς τομείς της αμυντικής βιομηχανίας. Μπορεί αυτή να είναι σε επιβατικά ή μαχητικά αεροσκάφη. Όλα αυτά στο πνεύμα της συναδελφικότητας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η παράδοση της δεύτερης παρτίδας του εξοπλισμού του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την πιθανότητα συνεργασίας στα μαχητικά Su-35 και την προοπτική κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού.

  • «Οι συνομιλίες δεν περιορίστηκαν στη συνεργασία στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στη συνεργασία σε τομείς πολιτικής αεροπορίας, διαστήματος και αεροπλοΐας», είπε ο Πούτιν και συμπλήρωσε: «Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35 και την πιθανή συνεργασία ακόμη και στα νέα αεροσκάφη Su-57».

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα TurkStream της Gazprom, που αφορά την παράδοση αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, τονίζοντας ότι «η κατασκευή του TurkStream προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

«Εικάζουμε ότι οι Τούρκοι καταναλωτές θα αρχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο στο τέλος αυτού του έτους, ενώ ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης μέσω Τουρκίας θα ξεκινήσει αφότου η δεύτερη γραμμή επεκτείνει την χωρικότητα του TurkStream».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu, Sputnik, TASS

Τη διαστημική τεχνολογία της προσφέρει η Μόσχα στην Τουρκία: Τούρκος αστροναύτης στον ISS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: